01. 08. 2021.

Šarović: Nedovoljno se zastupaju interesi Republike Srpske

Šarović je na konferenciji za novinare istakao da će SDS ukazati i na lošu poziciju Republike Srpske kada je riječ o spoljnoj politici BiH.

“Ukazaćemo na nedovoljnu poziciju srpskog kadra i Srpske, jer `slučaj Pećanac` nije izolovan”, rekao je Šarović i dodao da se nedovoljno zastupaju interesi Republike Srpske.

On je ukazao na rasprostranjeni nepotizam u Ministarstvu inostranih poslova BiH, te da se može se desiti da na najvažnijim destinacimama, kao što su SAD, srpske interese zastupa ratna sekretarica Harisa Silajdžića.

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da “onaj kome se ne sviđa u BiH može da ide”, Šarović je rekao da ga to podsjeća na predizborne poruke.

“Ova poruka ne doprinosi pomirenju i stvaranju bezbjedne atmosfere u BiH”, naglasio je on.

Govoreći o dolasku komesara za proširenje EU Štefana Filea i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton u BiH, Šarović je naglasio da je očito da u fokusu interesovanja neće biti odluka “Sejdić-Finci” već aktuelni protesti i kriza u BiH.

“Ne znam koje poruke i prijedloge nosi File, ali se nadam da će razgovarati sa institucijama i liderima”, kaže Šarović i ističe da vjeruje da će nakon ovih posjeta društvo krenuti nekim drugim putem.

Kada je riječ o smjeni ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, Šarović je istakao da SDS još nije formulisao stav i da je to pitanje za lidere SNSD-a Milorada Dodika, SDP-a Zlatka Lagumdžiju i HDZ-a BiH Dragana Čovića, jer su oni kreirali aktuelnu strukturu vlasti u BiH.

Govoreći o protestima, Šarović je naglasio da će oni ostaviti dubok trag u bosanskohercegovačkom društvu, ponovivši da SDS vlast želi da mijenja na izborima.

Prema njegovim riječima, SDS smatra da su duboko ukorijenjeno siromaštvo i stagniranje društva u cijelini ključni neprijatelji, a Republika Srpska se najbolje može braniti ekonomskim napretkom.

On je naglasio da je SDS spreman za izbore, bili oni prijevremeni ili redovni, istakavši da je, ipak, osmomjesečno čekanje predug period.

“Pitanje je da li aktuelna vlast može da izdrži ovaj period, jer je gnjev građana prevelik”, smatra Šarović.

Šarović kaže da SDS pozdravlja ruske investicije u Republici Srpskoj i BiH, jer one donose prosperitet i ekonomsku stabilnost, te da je uvjeren da će ulaganja biti još.

“Dobra investicija je i `Južni tok`, ali se njime ne treba politizovati i manipulisati. Nije riječ o civilizacijskom, već o dobrom komercijalnom projektu”, rekao je on i dodao da će taj projekat biti dobar ako cijena gasa iz Rusije bude konkurentna i ako bude što više korisnika.

Šarović je naglasio da je potrebno nastaviti razgovore sa Federacijom BiH /FBiH/ da bi se i oni uključili u ovaj značajan projekat.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender