26. 07. 2021.
Berlin: Trijumf kineskog filma

Berlin: Trijumf kineskog filma

Berlin: Trijumf kineskog filma

Nagrada “Zlatni medvjed” za najbolje ostvarenje na 64. Filmskom festivalu u Berlinu pripala je kineskom filmu “Crni ugalj, tanki led” Dijao Jinana, provokativnom crnom trileru o penzionisanom policajcu koji se upliće u istragu o seriji ubistava sa romantičnom zamkom u koju i sam upada.

Glumcu koji igra policajca Lijao Fanu pripala je nagrada “Srebrni medved” za najbolju mušku ulogu, dok je snimatelj Zeng Jiau kineskog filma “Slijepi maseri” Lu Jea, dobio, takođe, “Srebrnog medvjeda” za umjetnički doprinos.

Tako je na efektan način zaokružen nastup vodeće ekonomske sile svijeta i njihove rastuće filmske industrije, koja je ove godine imala čak tri filma u konkurenciji na Berlinalu.

Respektabilan odnos prema američkom filmu, uz sve jače partnerstvo sa njemačkom industrijom, naročito studiom “Babelsberg” iz Berlina, našlo je svoju repliku u “Srebrnom medvjedu” – Gran priju žirija koji je pripao Ves Andersonu za “Grand hotel Budimpešta”, kojim je festival bio otvoren, dok je “Srebrni medvjed” za najbolju režiju pripala Amerikancu Ričardu Linklejteru za njegov upečatljiv i sjajan film “Dječaštvo” sa izuzetnim mladim Elarom Koltrejnom, po mnogima, najbolje ostvarenje na festivalu.

Tradicionalne interese evropske kinematografije odbranila je devetesetdvogodišnja legenda francuskog i svjetskog filma Alan Rene, svojim simpatičnim filmom “Rajlijev život”, u kome igra niz poznatih starijih zvijezda, kome je pripao “Srebrni medvjed” – nagrada “Alfred Bauer” za film koji otvara nove perspektive.

Isti film je dobio i nagradu žirija kritike FIPRESCI. A nagradu za scenario dobili su Nijemci Ana i Ditrih Brigeman za film “Na putu ka krstu”. Najbolja glumica, po mišljenju žirija, bila je Japanka Haru Kiroki za svoju ulogu u filmu “Mala kuća” Jođija Jamade.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender