04. 08. 2021.
Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Preostalo usaglašavanje za izbornu jedinicu u FBiH

“U Republici Srpskoj predviđeno je da ostane direktan izbor člana Predsjedništva BiH, da je Srpska jedna izborna jedinica, da se bira većinom glasova član Predsjedništva BiH i da oni koji su izašli u Brčko distriktu glasaju za Srpsku, što je za mene prihvatljivo”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je SNSD-a na današnji sastanak političkih lidera u BiH sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom došao sa stavom koji je ranije dogovoren u Briselu.

“Ostalo je još usaglašavanje određenih procedura vezano za izbornu jedinicu FBiH koja se sastoji iz dva područja i za koju moramo navesti gdje će se to locirati, da li u Izborni zakon ili Ustav, te ako bude u Izborni zakon kakve su garancije za njegov brzi način primjene”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, za FBiH govori se o dva izborna područja – da se bira jedan kandidat sa najviše glasova u pet kantona, dok se drugi bira iz drugih pet kantona.

Dodik je napustio večerašnji sastanak političkih lidera u BiH sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, na kojem se razgovara o sprovođenju odluke “Sejdić i Finci”, najavivši da će se vratiti ako ga obavijeste da je postignut dogovor, odnosno da će prisustvovati promovisanju tog uspjeha.

On je istakao da bi volio da se postigne dogovor u vezi sa odlukom “Sejdić i Finci” jer je BiH dugo “zarobljena na tom pitanju”. “Bilo bi dobro da se uspostavi nova dinamika sa tim dogovorom, koja bi značila i aplikaciju za članstvo u EU, čime bi se relaksirali odnosi po mnogim pitanjima”, rekao je Dodik.

On je dodao da bi takva situacija značila i priliku da se vidi kako će se realizovati “silna obećanja” predstavnika EU o pretpristupnim i drugim fonodvima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender