28. 07. 2021.
OHR: Incko odgovarao na hipotetičko pitanje

OHR: Incko odgovarao na hipotetičko pitanje

OHR-u srezani troškovi

Naime, kako stoji u informaciji na stranici Ujedinjenih nacija, OHR je u odnosu na 2012. godinu u 2013. i 2014. značajno srezao svoje troškove, a od početka mandata Valentina Incka, 26. marta 2009. godine, raspoloživi budžet Kancelariji je smanjen za 40 odsto, a osoblje za polovinu.

U OHR-u nisu željeli da daju konkretne informacije o svojim troškovima. U šturom odgovoru “Nezavisnim” naveli su da finansijska sredstva za svoj rad dobijaju od nekoliko donatora putem redovnih uplata tokom cijele fiskalne godine.

Inače, EU je u svom programu finansiranja od osnivanja OHR-a do danas donirala ukupno 160 miliona evra.

Incko se tokom svog posljednjeg obraćanja Savjetu bezbjednosti UN-a, prilikom predstavljanja izvještaja o stanju u BiH, ambasadorima indirektno požalio da UN od njega traži da sprovodi mandat, a da mu pritom ne omogućavaju dovoljno sredstava.

“Od ključne je važnosti da mogu da raspolažem budžetom i osobljem neophodnim da mogu svoj mandat sprovoditi na efektivan način”, rekao je tada Incko.

Dobro upućeni diplomatski izvor “Nezavisnih”, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da je rezanje troškova OHR-u rezultat dogovora koji su 2011. godine postigli EU, koja želi ukidanje Kancelarije s jedne strane, i SAD, Japan i Turska, koji i dalje žele jak OHR, sa druge strane. Kako nam je rečeno, u vrijeme dok je visoki predstavnik imao ulogu i specijalnog predstavnika EU, zemlje koje se protive zatvaranju OHR-a, podržane i od strane Velike Britanije, odbile su prijedlog EU na čelu s Njemačkom da OHR-u u 2011. godini budu srezani troškovi za oko milion evra i da se osoblje značajno smanji.

“Tada je postignut kompromis da Kancelarija ostane, ali da šef Delegacije EU u Sarajevu preuzme funkciju i specijalnog predstavnika EU i da od OHR-a preuzme dio osoblja i prebaci dio troškova”, objasnio nam je naš izvor. Kako nam je rečeno, više od 50 odsto ukupnog budžeta od oko sedam miliona evra plaća EU, SAD plaćaju petinu, dok ostatak snose Japan, Rusija, Kanada, Organizacija islamske konferencije i druge zemlje u mnogo manjem obimu.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender