24. 07. 2021.
Tuzla: Građani upali u vladu, sukobili se sa policijom

Tuzla: Građani upali u vladu, sukobili se sa policijom

Razlozi za proteste: Korupcija je pojela milijarde KM strane pomoći

Razloge za nezadovoljstvo stanovništva u FBiH, koje je preraslo u destruktivni haos, treba pokušati objasniti kroz visok udio međunarodne pomoći u odnosu na rast bruto domaćeg proizvoda, a to je u FBiH bila uobičajena pojava od završetka rata, smatra ekonomista iz Londona Saša Milojević.

“Razlozi za bunt veoma lako će biti objašnjeni prateći tokove novca, s obzirom na to da statistike za međunarodnu pomoć koju je FBiH dobila očigledno ukazuju na korupciju spektakularnih razmjera, da su sredstva iskorišćena za individualna bogaćenja”, objašnjava Milojević u autorskom tektstu objavljenom na portalu www.makroekonomija.org.

On smatra da Republika Srpska i Federacija BiH nemaju identične povode za socijalni bunt, jer je BiH kumulativno od međunarodne zajednice dobila više od 14 milijardi dolara pomoći, koja nije bila ravnomjerno distribuisana između entiteta, pa je Srpska od te količine primila svega oko 10 odsto.

Milojević je istakao da se poslije rata Srpska daleko više oslanjala na vlastitu ekonomiju, nego što je to slučaj sa FBiH.

(MONDO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender