24. 07. 2021.
Slogani i parole: S čim će srpske stranke pred birače?

Slogani i parole: S čim će srpske stranke pred birače?

Slogani i parole: S čim će srpske stranke pred birače?

Liberali su među prvima objelodanili s kojim će sloganom njihovi kandidati za poslanike učestvovati u izbornoj kampanji. Njihov moto u narednih mjesec i po dana za izbore biće „Vreme je“. Ipak, ta parola u istoriji srpskog višestranačja viđena je već nekoliko puta. S tim sloganom prvi su na izbore izašle demokrate i to 1990. godine, a šest godina kasnije i SRS. Ipak, parola „Vreme je“ ostala je upamćena iz kampanje pokreta „Otpor“, koji je uz tu poruku krenuo u rušenje Slobodana Miloševića na predsjedničkim izborima iz septembra 2000. godine.

Nenad Milić, šef izbornog štaba LDP, kaže za „Blic“ da niko nije monopolista na taj slogan.
– „Vreme je“ danas uzvik svakog čovjeka u ovoj namučenoj zemlji kome su neuspešne politike pojele godine i decenije. Kada mi kažemo „Vreme je“ poruka je i da je vreme za LDP, da zajedno sa ljudima konačno obavimo velike poslove koji su pred Srbijom. Drugi su vreme potrošili, mi nećemo – objašnjava Milić.

Iako kampanja traje već dvije nedelje, većina stranaka je tek ovih dana odredila slogane, a neke partije, poput socijalista, odlučiće o njima narednih dana. Kako saznajemo, naprednjaci će u izbornoj trci učestvovati s više parola, a jedna od njih biće „Svom snagom u reforme“. Demokrate su odlučile da u kampanji učestvuju uz poruku „Demokratija na staroj adresi“, dok će slogan URS biti „Da radimo i da živimo“. Slogan DSS je „Znam kome verujem“, dok SVM u kampanju idu uz parolu „Hrabro, ali odgovorno“.

Bora Miljanović, direktor marketinške agencije „Reprezent komunikejšn“, kaže za „Blic“ da slogani nemaju važnost, ukoliko ih ne prati akcija. On smatra da su slogani koje su stranke odredile za ove izbore udarnički, a da je njihov cilj pobuđivanje emocije.

– Ova kampanja drugačija je od ostalih, jer stranke nemaju para. Takođe, već je poznat pobjednik, pa se trka vodi samo za koalicionog partnera – dodaje Miljanović.

SLOGANI:

Srpska napredna stranka  “Svom snagom u reforme”
Demokratska stranka
 “Demokratija na staroj adresi”
Demokratska stranka Srbije
 “Znam kome verujem”
Liberalno demokratska partija
“Vreme je”
Udruženi regioni Srbije
“Da radimo i da živimo”
Savez vojvođanskih Mađara
“Hrabro, ali odgovorno”
Srpska radikalna stranka “I Kosovo i Rusija”

(BLIC.RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender