03. 08. 2021.
Zdravstveno (ne)osiguranje u Srpskoj: Ljekaru ne može 22.000 radnika

Zdravstveno (ne)osiguranje u Srpskoj: Ljekaru ne može 22.000 radnika

Zdravstveno (ne)osiguranje u Srpskoj: Ljekaru ne može 22.000 radnika

Portparol Fonda Darija Filipović-Ostojić je naglasila da dugovi za neuplaćene doprinose iznose više od 200 miliona maraka.

– Samo sa ovim novcem Fond bi mogao tri godine da finansira lijekove koji se izdaju na recept ili da dvije godine finansira zdravstvene usluge u 54 doma zdravlja u Srpskoj – istakla je Filipović-Ostojić.

Naglasila je da ako se uzme u obzir podatak da u prošloj godini 22.779 radnika nije moglo da ovjeri zdravstvenu knjižicu, a imajući u vidu iznos prosječnog doprinosa za zaposlene, samo zbog neredovne uplate doprinosa za ove radnike Fondu se mjesečno umanjuje prihod za oko 3,4 miliona KM.

– Svakom neredovnom uplatom doprinosa za radnike i ostale kategorije osiguranih lica direktno se nanosi šteta Fondu – kazala je Filipović-Ostojić i podsjetila da se Fond isključivo finansira od doprinosa za zdravstveno osiguranje, a više od 80 odsto prihoda čine doprinosi od zaposlenih, koji, praktično, finansiraju cjelokupan zdravstveni sistem.

Svako neuplaćivanje doprinosa za ove kategorije može da uzrokuje nestašicu lijekova, neredovnu snabdjevenost zdravstvenih ustanova, te nemogućnost plaćanja skupih liječenja u inostranstvu – kazala je ona.

Sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković rekla je da oko 50 odsto poslodavaca u Srpskoj ne uplaćuje redovno doprinose za zdravstveno osiguranje.

– Zbog neuplaćenih doprinosa radnici ne mogu da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo, koje im garantuju međunarodni propisi, te Ustav i zakoni Srpske – kazala je Odžakovićeva i dodala da Savez sindikata ne odustaje od svojih zahtjeva da svaki radnik ima pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li je poslodavac uplatio doprinose ili nije.

Ona je naglasila da osim radnika zbog nesavjesnih poslodavaca trpi i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Ovjera

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kazali su da ovjeravaju zdravstvenu knjižicu bez obzira na uplaćeni doprinos djeci do 15 godina, trudnicama, porodiljama, te ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca i licima oboljelim od zaraznih i malignih bolesti.

Knjižica se ovjerava i licima oboljelim od dijabetesa, mentalnih bolesti, progresivnih mišićnih oboljenja i licima sa transplantovanim organima.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender