25. 07. 2021.

Cvijanovićeva: Brisel mora prepoznati ustavnu realnost BiH

“Važno je da EU zauzme realističan stav prema BiH, da uvidi realnost i shvati složenost unutrašnjih odnosa ove zemlje. Vjerujem da je EU sposobna za donošenje ispravnih odluka”, navela je Cvijanovićeva.

Premijer Republike Srpske ocijenila je u intervjuu za briselski “Magazin parlament” da je EU, nažalost, dugo vremena bila u sjenci OHR-a, te da je krajnje vrijeme da bude više angažovana u BiH.

Ona je istakla da je ideja o članstvu u EU široko prihvaćena u BiH, ali da je istorija snažnog međunarodnog intervencionizma, pretežno od OHR-a, stvorila duboku sumnju prema takozvanoj “ustavnoj reformi” koju zagovaraju neke međunarodne i nevladine organizacije.

“Naši međunarodni partneri moraju prilikom razmatranja reformi da uzmu u obzir činjeničnu realnost BiH. Etničko pitanje /etnicitet/ je važno u BiH i što međunarodna zajednica bude više ignorisala tu činjenicu to će biti teže prevazići podjele u zemlji i preduzeti pozitivne korake u pravcu reformi”, navodi Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske podsjetila je da je BiH suštinski podijeljena na dva “autonomna entiteta” – FBiH i Republiku Srpsku i to je jedna od realnosti BiH.

“Aktuelne nasilne demonstracije u BiH razlog su za istinsku zabrinutost. Protesti su do sada bili ograničeni na FBiH i nije bilo prelijevanja na Republiku Srpsku. Međutim, očigledno je da ova situacija šalje negativan signal potencijalnim investitorima. Ono što je još štetnije, jeste bojazan da bi protesti mogli da povećaju stepen nepovjerenja i nerazumijevanja među različitim etničkim zajednicama BiH”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ustavno uređenje BiH očigledno i jasno, iako su mnogi skloni da ga opišu kao komplikovano.

“Uređenje je komplikovano do određene mjere, ali to ne znači da ne može da funkcioniše. Sve se može uraditi ako postoji dovoljno političke volje. Ali, u slučaju BiH, postoji skriveni plan političkih partija čiji je konačan cilj stvaranje političkog sistema na državnom nivou koji sprovodi diskriminaciju protiv drugih”, dodala je premijer Republike Srpske.

Najbolji primjer takvog ponašanja, istakla je ona, jeste beskonačan niz prijedloga za promjenom Ustava BiH koji dolaze u različitim oblicima i iz različitih izvora.

“Sada je vrijeme da se pažljivo i realistično razmisli koji je koncept za BiH ustvari izvodljiv. Ja vidim BiH kao zemlju sastavljenu od dva entiteta koja u potpunosti provode svoja ovlaštenja koja su im data Ustavom. Ulogu ovih entiteta, prevenstveno govoreći o Republici Srpskoj, vidim kao normalan evropski region sa zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim ovlaštenjima koji funkcionišu u okviru decentralizovane države”, objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska želi da nastavi proces usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU i pripremi svoje strukture i institucije na način koji može da posluži kao dobar primjer ostatku zemlje.

“Očigledno je da ne možemo da mijenjamo ustavno uređenje i transformišemo BiH iz decentralizovane države u centralizovanu. Politička spremnost da se to postigne ne postoji i, prema tome, logičniji koncept bi bio da svi nivoi države budu potpuno operativni, u potpunosti svjesni svojih evropskih obaveza, a onda to staviti u jedan paket kroz odgovarajući mehanizam koordinacije koji bi nam omogućio da se jednako i istovremeno krećemo prema EU”, zaključila je Cvijanovićeva u intervjuu za politički magazin EU.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender