24. 07. 2021.
Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

Zbogom za mobilne telefone političarima u EU

Davidović: Brisel preispituje svoju politiku prema BiH

Davidović je dodao da zvanični Brisel “polako prelazi u fazu preispitivanja svoje politike prema BiH” i u potrazi su za odgovorima na pitanja da li oni barem delom mogu pomoći zemlji da se izvuče iz situacije u kojoj se trenutno nalazi.
“Poruka će biti jasna i nepromenjena: “BiH ima perspektivu članstva, pomozite nam da vam pomognemo da se ta perspektiva i ostvari””, naveo je Davidović u intervjuu banjalučkim “Nezavisnim novinama”.

Smatra da je još rano reći kakave mere sprema Brisel, ali ono što je verovatno, kaže, jeste da te mere neće biti u vidu novih sankcija koje su se, kako je rekao, ovih dana pokazale neproduktivnim.
“EU treba da omogući jače prisustvo BiH u Briselu, a to može samo kroz stvaranje preduslova za otvaranje pregovora o članstvu”, istakao je Davidović, dodajući da je EU trenutno u potrazi za politikom prema BiH.

Prema njegovim rečima, u Briselu proteste u više gradova Federacije BiH I Sarajevu ocenjuju kao izraz nezadovoljstva društvenom i ekonomskom situacijom.

Nasilje se, kaže, gleda i analizira sa velikom pažnjom jer svi su svesni krhke situacije u BiH.

“U Briselu su oprezni kada je u pitanju pozadina nasilnog dela protesta, a što se tiče pozadine mirnih protesta držim da je visoka predstavnica Ketrin Ešton u svom obraćanju Evropskom parlamentu jasno rekla da je šokirana navodima u BiH da EU stoji iza njih”, rekao je Davidović.

BiH diplomata kaže da ne veruje da će EU popustiti u svojim zahtevima i da će insistirati na potpunom sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender