01. 08. 2021.
Kijev: 18 mrtvih, policija napada (VIDEO)

Kijev: 18 mrtvih, policija napada (VIDEO)

Kijev: 18 mrtvih, policija napada (VIDEO)

Broj poginulih u današnjim sukobima snaga bezbjednosti i demonstranata popeo se na 18. Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je poginulo šest policajaca i da su svi stradali od vatrenog oružja. U sukobima je poginulo sedam civila.

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko stigao je u kancelariju predsjednika Viktora Janukoviča na nove razgovor.

Hiljade policajaca šok bombama i vodenim topovima rastjeruje demonstrante sa glavnog trga u Kijevu.

Policija je uklonila barikade sa Trga nezavisnosti koji je već tri mjeseca centar antivladinih demonstracija, a veliki broj šatora aktivista je spaljen.

Oko 20.000 demonstranata, naoružanih palicama, prenose agencije, odgovorilo je na akciju policije bacajući kamenice i molotovljeve koktele, istovremeno pjevajući ukrajinsku himnu.

Lider opozicije Vitalij Kličko pozvao je demonstrante da odbrane kamp na Trgu nezavisnosti. “Ne idemo nikuda odavde. ovo je ostrvo slobode i mi ćemo ga braniti”, rekao je Kličko okupljenima, govoreći sa bine okružen plamenom i oblacima dima.

Demonstranti su burno pozdravili njegov poziv, uzvikujući “Slava Ukrajini!”.

Ukrajinski televizijski voditelj Artem Ovdienko je svom Fejbuk profilu obajvio da se privatni informativni Kanal 5 sada dostupan samo na internetu.

“Kanal 5 je sada dostupan samo na mreži, uživo emitovanje našeg programa je nedostupno širom zemlje ” napisao je on.

Nepoznate osobe su napali kanadsku ambasadu u Kijevu, javlja Itar-Tas, pozivajući se na zvaničnika iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako prenosi BBC, opozicioni lideri pozivaju demonstrante da ostanu na trgu.

02

U neredima je, kako prenose mediji, poginulo sedam demonstranata i dva pripadnika policije.

Bezbjednosne snage prethodno su demonstrantima dali ultimatum da do 18 časova po lokalnom vremenu okončaju nasilje. Policija je zatim opkolila Trg nezavisnosti, ili Majdan, koji je mjesto okopljanja demonstranata od kako su počeli protesti protiv vlasti u novembru.

Metro ne saobraća, a mediji prenose da je i automobilima zabranjen ulazak u grad.

03

Prethodno se, poslije okršaja sa policijom, oko 20.000 demonstranata povuklo na centralni trg Majdan koji je opkoljen snagama interventnih brigada.

Trg oko koga su demonstranti ranije podigli barikade okružen je tada jedinicama policije za suzbijanje demonstracija, a u drugom redu nalazili su se policajci naoružana automatskim puškama kalašnjikov.

Opozicioni lider Viktor Kličko pozvao je žene i djecu da napuste trg uoči isteka ultimatuma zbog mogućnosti napada bezbjednosnih snaga nademonstrante.

Prethodno je u današnjim sukobima demonstranata i policije u Kijevu najmanje 150 demonstranata i povredjeno, od kojih 30 teško, i 47 policajaca.

Direktno uključenje u dešavanja u Kijevu možete pratiti na videu ispod.

(b92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender