23. 07. 2021.
“Antiteroristička akcija” u Kijevu

“Antiteroristička akcija” u Kijevu

“Antiteroristička akcija” u Kijevu

U saopštenju se navodi da su “radikali došli i u posjed 100.000 komada metaka u prethodna 24 časa”.

“U Ukrajini je eskaliralo nasilje i bilježi se masovna upotreba vatrenog oružja u rukama ekstremističkih grupa. U mnogim djelovima zemlje provaljuje se u državne zgrade, vojna postrojenja i skladišta sa municijom”, piše u saopštenju SBU.

Prvi čovjek ukrajinskih bezbjednjaka Aleksandar Jakimenko je najavljujući opsežnu akciju širom zemlje rekao da u “ovim trenucima gore zgrade sudova i da vandali uništavaju privatno vlasništvo i ubijaju civile”.

“Danas se događa svjesna i ciljana upotreba nasilja paljenjem, ubistvima, uzimanjem talaca, zastrašivanjem stanovništva radi dostizanja kriminalnih ciljeva. Sve to uz upotrebu vatrenog oružja. To više nije fenomen terorizma, već konkretni teroristički akti”, dodaje se u saopštenju.

SBU je pozvao sve Ukrajince na smirenost, kako bi se održali red i mir u zemlji, a već su počele da se sprovode posebne bezbjednosne mjere, kako bi se održaai bezbjednost i u gradovima i na granici.

“Predsjednik Janukovič je obaviješten o početku operacije”, rekao je Jakimenko.

Nekoliko sati prije nego što su se oglasile vlasti, demonstranti, koji su zauzeli administrativne zgrade u ukrajinskom Lavovu, proglasili su “narodnu vlast”. Javljeno je da su policija i vojska pred njima položili oružje, kao i da su iz zatvora u Lavovu pušteni svi zatvorenici.

Režim predsjednika Viktora Janukoviča optužio je opoziciju za krvoproliće na ulicama Kijeva u kojima je tokom prethodna 24 časa život izgubilo 26 osoba.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da “odgovornost za smrtonosne nerede nije samo na ekstremistima, već je i na vođama opozicije i nekim zapadnim političarima”.

Ranije danas, iz Kremlja je saopšteno da je “u Ukrajini krv prolivena zbog kriminalnog djelovanja radikalne opozicije”.

Na drugoj strani, zvaničnici Evropske unije zaprijetili su uvođenjem sankcija Ukrajini ukoliko se sukobljene strane ne vrate za pregovarački sto i ne obustave nasilje.

Prema zvaničnim podacima, broj žrtava tokom jučerašnjih i sinoćnjih sukoba demonstranata i policije u Kijevu dostigao je 26, a povrijeđen je 751 čovjek.

Prilog tv B92:

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender