24. 07. 2021.
Domaći recepti za njegu kože

Domaći recepti za njegu kože

Domaći recepti za njegu kože

Kada sledeći put budete išli na tržnicu ili u prodavnicu, uzmite i nekoliko dodatnih namirnica (za koje vjerujemo da ih svakako koristite) kako biste napravili svoje domaće proizvode za njegu kože. Ušteda je ogromna, proizvodi za njegu su prirodni, a vaša koža će izgledati božanstveno.

PILING OD LIMUNA ZA SVE TIPOVE KOŽE

Limun

Sastojci:

-20 grama mljevenih badema
-30 ml mlijeka
-6 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Dobro izmiješajte i koristite za čišćenje kože. Dobro isperite mlakom vodom.

Limun je prirodan izvor alfa hidroksi kiseline i antioksidanata. Prirodni oblik alfa hidroksi kiseline, koju sadrži limun, može se naći u mnogobrojnim proizvodima za njegu kože i to ne samo u onima koji imaju svojstva ćišćenja već i toniranja i pilinga kože.

NARANDŽA ZA REVITALIZACIJU KOŽE

narandza

Sastojci:

-žumance
-7 grama meda
-30 ml svježeg soka od citrusa (limun, limeta ili narandža)
-jedna vrećica običnog želatina

Dobro izmiješajte, nanesite na kožu i ostavite da odstoji 20 do 25 minuta.

Narandže su odličan izvor alfa hidroksi kiseline i vitamina C, jedinjenja za koja je klinički dokazano da sprečavaju pojavu bora i stinih linija. U ovoj maski, žumance hidratizira i učvršćuje kožu, med je hidratizira, a sok od citrusa uklanja mrtve ćelije kože te stimuliše proizvodnju novih ćelija.

MASKA ZA TIJELO OD AVOKADA

avokado

Sastojci:

-dva avokada (zgnječena u pastu)
-35 grama morske soli
-85 grama meda
-60 ml ulja od kokosa
-narendana kora od dva limuna (oprati)
-svježe cijeđeni sok od dva limuna

Miješajte sve sastojke dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Nanesite na kožu i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Avokado je prava riznica anti-age sastojaka, uključujući vitamine A, D i E, kao i proteine, lecitin, kalijum i beta-karoten, sastojak koji pomaže u borbi protiv raka. Pored toga, avokado pomaže u liječenju suncem oštećene kože, ožiljaka te u smanjenju staračkih pjega.

MASKA ZA LICE OD MRKVE

mrkva

Sastojci:

-dvije do tri veće mrkve
-95 grama meda

Skuvajte mrkvu, a zatim je izgnječite. Pomiješajte mrkvu sa medom te nanesite na lice. Ostavite da odstoji deset minuta i isperite hladnom vodom.

Mrkva je poznata po velikoj količini vitamina, kao što su C vitamin, folna kiselina i kalijum. Sok od mrkve hidratizira kožu te je tonira i štiti od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem.

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender