24. 07. 2021.

Doris Pak: Dugo sam očekivala nemire u BiH i Ukrajini

“Oni nisu u stanju da riješe niti jedan problem od životnog značaja za građane. Nadam se da će politički lideri koji još nisu podnijeli ostavke, a odgovorni su za situaciju, početi da slušaju glas naroda”, poručila je Doris Pak u razgovoru za medijski servis Evropskog parlamenta.

Pak je izvjestilac za BiH u Evropskom parlamentu i ona ocjenjuje da bi protesti mogli dovesti do bolje situacije u BiH, “ako lideri naprave iskorake i riješe probleme”.

“Mi samo možemo da pružimo ruku pomoći, što i radimo sve vrijeme. Time ćemo pokazati da smo duboko zainteresovani za budućnost zemlje. Snažno prisustvo EU, kao i međunarodne zajednice u cjelini, treba da ubijedi ljude da počnu sa trasiranjem puta prema EU”, rekla je Pakova.

Dodala je i da je “sramota da su interesi političkih lidera u BiH drugačiji od interesa građana te zemlje koji žele da budu dio EU i da imaju bolju budućnost”.

Ona je pozvala na “preoblikovanje BiH”, koja je “nagrižena” korupcijom i preopterećena ogromnom i nesposobnom birokratijom.

“Mi te promjene ne možemo da nametnemo spolja. Možemo da pomognemo da se taj posao bolje uradi, ali za promjene je potrebna volja iznutra. Ako je nema, onda se bojim da se suočavamo s dugoročno teškom situacijom”, upozorila je Doris Pak.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender