30. 07. 2021.
Janukovič proglasio primirje

Janukovič proglasio primirje

Janukovič proglasio primirje

Poslije razgovora s trojicom lidera opozicije, Olegom Tjagnibokom, Arsenijem Jacenjukom i Vitalijem Kličkovom, Janukovič je na svom veb-sajtu napisao:

“Na osnovu onoga što smo postigli na sastanku, dvije strane su proglasile primirje i početak pregovora s ciljem da se okonča krvoproliće i stabilizuje situacija u zemlji, zarad opšteg mira”, prenijele su agencije.

U Kijevu već skoro tri mjeseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom.

Poslije sinoćnih žestokih sukoba na protestima u Kijevu, na centralnom Trgu nezavisnosti ponovo je danas došlo do novih okršaja između demonstranata i policije.

Trg nezavisnosti (Majdan) sinoć je bio poprište najžešćih sukoba od početka tromjesečnih protesta – sa 26 žrtava i više od 200 ranjenih.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije da je 25 ljudi, među kojima devet policajaca, poginulo u sukobima demonstranata i policije.

Prethodno je Janukovič predsjedničkim ukazom objavio da smjenjuje šefa oružanih snaga, pošto je on rekao da bi vojska mogla učestvovati u antiterorističkoj operaciji širom zemlje.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender