05. 08. 2021.
Kijev: 18 mrtvih, policija napada (VIDEO)

Kijev: 18 mrtvih, policija napada (VIDEO)

Kijev u plamenu, još jedna noć sukoba i nasilja

Demonstranti pale vatru oko trga kako bi spriječili napad policije. Gust crn dim od zapaljenih guma prekriva dio trga.

Za sada ništa ne ukazuje na aktivnost policije a okupljeni ljudi pjevaju i skandiraju zajedno sa govornicima sa bine, prenosi ruska televizija.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u međuvremenu saopštilo da će vojne snage možda biti upotrebljene u antiterorističkoj operaciji.

Zbog pogoršanja socijalno-političke situacije u zemlji, a kako bi se spriječila krađa oružja, municije i druge vojne opreme, oružanane snage sprovode mjere u cilju povećanja bezbjednosti vojnih arsenala, baza, skladišta i drugih objekata, navedeno je na sajtu ministarstva.

Predstavnici ukrajinske vlade saopštili su danas da je tokom jučerašnjih i sinoćnjih sukoba demonstranata i policije u Kijevu poginulo 26 osoba, a da je povređeno skoro 800.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič smijenio je danas načelnika generalštaba ukrajinske vojske general-potpukovnika Vladimira Zamanu i na njegovo mjesto imenovao admirala Jurija Iljina, prenijela je agencija Itar-tas-s pozivajući se na pres-službu predsjednika.

Ovaj potez, objavljen danas predsjednikovim dekretom, usljedio je poslije izjave ministra odbrane da će vojska možda učestvovati u sveobuhvatnoj antiterorističkoj operaciji kako bi uspostavila red, navodi AP.

Šef pres službe ukrajinskog ministarstva odbrane pukovnik Aleksandr Motužjanik rekao je za Itar tas-s da je ukrajinska vojska bila i da će ostati izvan politike.

“Oružane snage su izvan politike. Uloga vojske je definisana Ustavom zemlje, a jedinice vojske sada djeluju kao što je uobičajeno”, rekao je on i dodao da velika većina pripadnika vojske podržava akcije ukrajinskog predsjednika.

Izvor. Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender