24. 07. 2021.
Psihologija: Kako razgovarati sa prijateljicom koja prolazi kroz teške trenutke?

Psihologija: Kako razgovarati sa prijateljicom koja prolazi kroz teške trenutke?

Psihologija: Kako razgovarati sa prijateljicom koja prolazi kroz teške trenutke?

Svi smo se nekada našli u teškim situacijama, kada smo podršku i snagu tražili u prijateljima i porodici. Studije pokazuju da ljudi često ne znaju kako da odreaguju u određenim situacijama. Zna se desiti da na tuđu bol odgovore sa neumjerenim savjetima i “popovanjem”. Upravo to je ono što ljudima u teškim trenucima najmanje treba. Za vas smo odabrali par savjeta šta da kažete a šta ne osobi koja prolazi kroz težak period.

Na početku, bitno je znati da nikada ne trebate reći sledeće:

RAZMIŠLJAJ POZITIVNO

a1

Od svih fraza ova je najgora. Od osobe koja prolazi kroz težak period se očekuje da na silu bude nasmijana i kada joj nije do smijeha i sigurno misli da je loše ako je tužna kada ustvari i treba da bude tužna. Recite prijateljicama da je OK zaplakati i da je najvažnije da slušaju svoje emocije. Da se smiju kada su srećne, ali i da se isplaču kada su tužne.

ZNAM KROZ ŠTA PROLAZIŠ

a2

Jedino ako je taj neko vaš sijamski blizanac, e onda možete reći da znate kroz šta prolazi. Nikada nikome nemojte reći da znate kroz šta prolazi. Najbolja stvar koju možete da uradite je da prijateljicu saslušate i da kažete:”Da, ja te razumijem!”, i ponudite joj šoljicu čaja ili kafe. Sve što osoba u problemu želi je da je neko sasluša bez pametovanja i davanja pogrešnih savjeta.

SVE ĆE BITI U REDU

a3

Iako zvuči ohrabrujuće, ove riječi to zapravo nisu. Vi jednostavno ne znate hoće li nešto biti u redu ili ne. Vi ne možete znati da li će se nekome vratiti odbjegli bračni partner ili da li će se neko izliječiti od raka. Jednostavno ne trčite pred rudo i pustite da vrijeme pokaže šta će se desiti.

NE UPOTREBLJAVAJTE IZLIZANE KLIŠEE

a4

Uvijek je bolja opcija da mudro šutite. Nemojte upotrebljavati izlizane fraze kao što su “vrijeme liječi sve”, “nisi ti ni prva ni posljedna”.

EVO ŠTA MOŽETE DA URADITE:

a5

* Upitajte: Da li postoji nešto što biste vi mogli uraditi kako biste olakšali trenutnu situaciju? Ili, primjera radi, dajte prijateljima do znanja da ste tu kad god im budete potrebni (i stvarno stanite iza svojih riječi).

* Nikada nemojte forsirati prijatelje da se vidite u tim kriznim momentima. Dajte im vremena da se sami srede i oni pozovu vas (naravno, ovo ne važi ako se bojite za njihovu sigurnost).

* Slušajte šta vam prijatelji govore – oni ne trebaju vaše savjete već vaše saosjećanje i podršku.

* Ako i dalje imate potrebu da kažete nešto ohrabrujuće, umjesto da kažete da će sve biti u redu, radije recite sigurnim i odlučnim glasom da ste stopostotno uz svog prijatelja i da ćete zajedno prebroditi i ovaj problem.

Budite sigurni da za sve postoji rješenje! 🙂

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender