24. 07. 2021.

RS: Broj stranih turista uvećan za 11 odsto

Broj stranih turista koji su prošle godine uživali u čarima turističke ponude Republike Srpske veći je za oko 11 procenata u odnosu na godinu ranije, ostvareno je i 12 odsto više noćenja, a atraktivne lokacije pohodili su i turisti sa najistančanijim ukusom.

Čak i građani razvijenih država, čiji stanovnici imaju istančan ukus, poput Švajcaraca i Šveđana, bili su 2013. u turističkoj posjeti RS, koju su posjetili i brojni Šveđani, Rusi, Ukrajinci i mnogi drugi.

Ove ohrabrujuće podatke saopštio je Republički zavod za statistiku, a iz Turističke organizacije RS (TORS) nisu iznenađeni takvim pozitivnim bilansom, pišu “Nezavisne novine”.

“Ulaganja u turizam su u proteklih nekoliko godina bila veoma značajna i doprinijela su da proširimo turističku ponudu RS. Isto tako vjerujemo da je naša šansa i u tome što još imamo pristupačnije cijene od drugih destinacija”, pojašnjavaju iz TORS i dodaju da aktivno rade na raznim vidovima promocije turističkih potencijala RS.

Prema podacima nadležnih, u turističkoj ponudi RS u posljednjih nekoliko godina na samom vrhu nalazi se avanturistički turizam.

“Ponuda raftinga, paraglajdinga, hajkinga, bajkinga, kajakinga, kanjoninga, planinarenja i drugog postaje prepoznatljivi turistički proizvodi na turističkoj mapi regiona i šire”, kažu u TORS.

Naglašavaju da se među najatraktivnijim dostinacijama avanturističkog turizma, između ostalih, izdvajaju tokovi Vrbasa i Tare.

U TORS kažu da su veoma atraktivni i planinski centri, koji u zimskom periodu, kada to vremenske prilike dozvole, tradicionalno privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove.

“Pored planinskog turizma, svakako je u prvom planu i banjski. Prema broju gostiju, raznovrsnosti i kvalitetu ponude izdvajamo Zdravstveno-turistički centar ‘Banja Vrućica’, koji je danas jedan od vodećih zdravstvenih, wellnes i kongresnih centara u regionu”, izdvajaju iz TORS te navode da posjetioce privlači i ponuda vjerskog turizma, kao i eko-etno ponuda RS.

Aleksandar Radošević, v.d. generalnog direktora “Banje Vrućice”, kaže da kod njih još dominiraju posjete turista iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, ali da je i sve više posjetilaca iz zapadne Evrope.

“S obzirom na to da se broj posjetilaca povećava iz godine u godinu, to nam govori da su oni veoma zadovoljni. Oduševljeni su našom ljubaznošću, organizacijom, kapacitetima, ali i prirodom koja okružuje ‘Banju Vrućicu'”, pojašnjava Radošević.

Iz Rafting centra “Drina – Tara” ranije su kazali da će istinski ljubitelji avanture na ovim rijekama naći raj, te podsjetili da je rijeka Tara dobila epitet “suza Evrope”.

Maida Ibrišagić-Hrstić, ministar trgovine i turizma RS, kazala je “Nezavisnim” da su podaci o povećanom broju posjeta i noćenja stranih turista dobar pokazatelj da je imidž RS prepoznat i prihvaćen u svijetu.

“Da postoji pozitivan stav prema prirodnim ljepotama i nesvakidašnjim destinacijama u RS dobili smo potvrdu i na sajamskom predstavljanju RS u inostranstvu. S obzirom na to da su primjetni pozitivni efekti ovakvog rada, Ministarstvo trgovine i turizma RS će nastaviti s tim aktivnostima i ubuduće”, naglasila je Ibrišagić-Hrstićeva.

Prema podacima Republičkog zavoda RS, u turističkim atrakcijama RS prošle godine uživali su i stanovnici Belgije, Francuske, Finske, Norveške. Prošle godine RS su posjetili i turisti iz Portugala, Ukrajine, Luksemburga i mnogih drugih zemalja.

(MONDO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender