25. 07. 2021.
Sutra hibridno pomračenje Mjeseca

Sutra hibridno pomračenje Mjeseca

Američki biznismen: Mjesec treba isparcelisati

Firma “Bigelou aerospejs” konstruiše module za stanovanje na naduvavanje. Od njih će se u perspektivi graditi u orbiti leteći hoteli za turiste!

Prema Bigelouovoj zamisli, od dijelova na naduvavanje može da se sklopi baza na Mjesecu. Magnat pita: Ima li vlasnik takvog stana pravo na posebnu zonu, gdje drugima nije dozvoljen ulaz?

Isto pitanje biće aktuelno i za vlasnika preduzeća za eksploataciju helijuma na Mjesecu. I tada, bez izuzetnih prava na konkretnu teritoriju, privatna industrija na Mjesecu neće raditi.

Biznismen je tumačenje zatražio od Odjeljenja komercijanog kosmičkog transporta, koje spada u Federalnu upravu civilne avijacije.

On pretpostavlja da bi resor mogao da odredi u svakom konkretnom slučaju veličinu zaštićene teritorije, dajući firmama dozvole za kosmičku djelatnost.

Samo postavljanje pitanja na pravo vlasništva van granica Zemljine orbite narušila bi Ugovor o kosmosu iz 1967. godine, ubijeđen je Bigelou.

U tom međuvladinom dokumentu, zaista, postoji pravna kolizija, smatraju eksperti.

S jedne strane, važi pravilo međunarodnog sporazuma u skladu sa kojim nebeska tijela i njihove površine ne mogu da podliježu nacionalnom prisvajanju. S druge, u istim dokumentima nije ništa rečeno o mogućnosti privatne eksploatacije na tim objektima.

Propust u dogovoru svojevremeno je iskoristio Amerikanac Denis Houp, koji je uputio pismo UN i pitao ima li on pravo na svojinu na Mjesecu?

Pošto nije dobio odgovor, Houp je odlučio da Mjesec proglasi za svoju imovinu, kao i druge planete i zvijezde?! On je nakon 1980. počeo da trguje parcelama na Mjesecu.

NJegov sunarodnik Gregori Nemic pretenduje na asteroid Eros, o čemu je obavijestio razne instance.

Kada je NASA 2001. godine iskrcala na Eros međuplanetarni uređaj, Nemic je uputio agenciji račun od 20 dolara za iznajmljivanje.

NASA je proglasila zahtjev nezakonitim, ukazavši da on proističe iz pogrešnog tumačenja Dogovora o kosmosu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender