23. 07. 2021.

Karadžić odustao od svjedočenja u svoju odbranu

Karadžić je prethodno najavljivao da će svjedočiti i tražio je 16 radnih sati, poslije čega bi ga unakrsno ispitivali tužioci.

On je, međutim, tokom današnjeg ročišta rekao da je odlučio da ne svjedoči.

“Vjerujem da smo za ovih 500 dana očuvali integritet procesa, ja sam učinio sve da bude tako. Nisam stigao da razgovaram sa pravnim savjetnikom o dilemama i nedoumicama… Sada mogu da vam kažem da mi je potpuno jasno da ćemo uštedjeti vrijeme. Ja odlučujem da ne svjedočim”, rekao je Karadžić.

Karadžićevo svjedočenje bilo je zakazano za početak marta, a poslije njegovog odustajanja, ostalo je da 3. marta svjedoči zvaničnik vlade Hrvatske, koji bi govorio o presretnutim razgovorima koje je ta vlada snimila.

Na pitanje da li će to biti posljednji svjedok Karadžićeve odbrane, pravni savjetnik Peter Robinson ostavio je otvorenom mogućnost da će, u zavisnosti od odluka Sudskog vijeća, odbrana izvesti još nekog svjedoka.

Haško tužilaštvo je najavilo da će tražiti da izvede neke dodatne dokaze u odgovoru na iskaze Karadžićevih svjedoka.

Na današnjem ročištu tužilaštvo je okončalo unakrsno ispitivanje Karadžićevog svjedoka Momčila Grubana, koji je negirao navode tužilaštva da je u Omarskoj bilo masovnih ubistava i seksualnog zlostavljanja.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender