03. 08. 2021.
Kasni obrok? 5 namirnica koje ne utiču na debljanje

Kasni obrok? 5 namirnica koje ne utiču na debljanje

Kasni obrok? 5 namirnica koje ne utiču na debljanje

Sigurno ste čuli za jedno od pravila mršavljenja koje kaže da konzumiranje hrane i pića poslije osam sati uveče može imati negativan uticaj na obim struka.

To, ipak, nije tako! Ono što je važno u cijeloj priči jeste šta jedete. Evo koje namirnice možete konzumirati u kasnim satima bez bojazni da ćete poništiti efekte dijete ili da ćete se udebljati.

Mlijeko

Mlijeko-580x387

Mlijeko, samo po sebi, ne sadrži mnogo kalorija pa je odlično za kasne sate. Ono sadrži triptofan, aminokiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite – triptofan je odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu (veće količine serotonina vas čine pospanijima). Kao dodatni bonus, kalcijum i vitamin D koje mlijeko sadrži mogu vam pomoći da poboljšate zdravlje kostiju.

Orašasti plodovi

orašasti-plodovi-580x387

Bogati su antioksidantima i odličan su izbor za kasne sate, jer su veoma zasitni. Ipak, ne treba pretjerivati – pola šake sasvim je dovoljno (sve preko toga, može imati negativan efekat).

Povrće

povrce-580x387

Ono možda i nije najzasitniji kasni obrok, ali imajte na umu da u večernjim satima i trebate jesti što laganiju hranu i da nije cilj da se najedete već da “zavarate” želudac. Dakle, kada je u pitanju kasni obrok (čak i rana večera), stručnjaci preporučuju da se okrenete povrću. I, ne morate brinuti koliko ćete ga pojesti, obzirom da sadrži veoma malo kalorija.

Ćuretina

Curetina-580x386

Nemasni proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće već su i odličan način da se duže osjećate sitima bez “širenja” struka. Nemasni izvori mesa sadrže manje kalorija pa, ukoliko vas u kasnim satima uhvati glad, nećete pogriješiti ako vaš izbor bude ćuretina ili čak nemasni sir.

Integralne žitarice

Integralne-580x384

Kao i mlijeko, namirnice bogate ugljenim hidratima pomažu u povećavanju triptofana u organizmu. Ipak, budite oprezni: obrađeni ugljeni hidrati, kao što su tjestenina, bijeli hljeb ili čips, uzrokuju nagli skok šećera u krvi usljed čega vaš san može biti manje miran i spokojan. Međutim, integralne žitarice imaju suprotan efekat, kako na vaš san tako i na obim struka.

(Mini magazin)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender