30. 07. 2021.
Kijev: Troje mrtvih, 150 povrijeđenih

Kijev: Troje mrtvih, 150 povrijeđenih

Džaba primirje, i danas se gine u Kijevu

Demonstranti bacaju molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čuje i vatreno oružje, dok policija koristi vodene topove, javio je britanski BBC. Itar Tas s navodi da je upotrebljen otrovni agens u Kijevu.

– Postoje dokazi da je neki otrovni agens korišćen protiv policije. Mjere su preduzete da se sazna koja je supstanca u pitanju – potvrdio je portparol ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Sergej Burlakov.

Policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima, mada je neko pucao iz snajpera sa prozora zgrade sindikata okrenutoj ka Trgu nezavisnosti u centru Kijeva. Demonstranti u Kijevu su se probili do zgrade parlamenta, a policijske snage su se povukli u Marinski park.

AFP navodi da su demonstranti odgurnuli policajce unazad oko 200 metara da bi uspostavili kontrolu na barikadama na ulazu na Trg Majdan (Trg nezavisnoti) koji su “okupirali” od početka tromjesečne političke krize u Ukrajini.

Od jutros metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenju u saobraćaju centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica Vladimirskaja ulica.

Gradska uprava Kijeva je saopštila da škole i vrtići nerade, pošto je Odjeljenje za obrazovanje, nauku, omladinu i sport navelo da je “odluka je donijeta iz bezbednosnih razloga”, navodi Itar Tas.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender