28. 07. 2021.
Kijev: Najmanje 75 poginulih,  rezolucija o obustavi nasilja

Kijev: Najmanje 75 poginulih, rezolucija o obustavi nasilja

Kijev: Najmanje 75 poginulih, rezolucija o obustavi nasilja

Sjednici Rade je prisustvovalo 239 poslanika, od ukupno 450.

Prisutni su bili uglavnom predstavnici opozicije. Poslanici su izglasali da nasilje bude okončano, da se zabrani upotreba oružja protiv demonstranata, povuku trupe i policijske jedinice, prenosi BBC.

Kako javlja britanski servis, 34 poslanika Janukovičeve Partije regiona je glasalo za rezoluciju.

Stalni predstavnik ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u parlamentu, Jurij Mirošničenko, izjavio je da je glavni cilj da se zaustavi krvoproliće u toj zemlji.

“Iz tog razloga je predsjednik držao višečasovne sastanke konsultujući se sa našim kolegama iz Evropske unije. Iz tog razloga je i pozvao lidere opozicije na sastanak”, istakao je Mirošničenko.

“Ukupno 75 ljudi je poginulo od izbijanja sukoba”, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Ukupno 571 osoba je zatražila ljekarsku pomoć, a 363 njih je hospitalizovano, prenijela je agencija RIA Novosti.

Tokom popodneva i večeras je u Kijevu mirno i nema sukoba, dok demonstranti protestuju na trgu Majdan.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je u Kijevu šefovima diplomatije Francuske, Njemačke i Poljske da je voljan da sazove prijevremene izbore ove godine, izjavio je večeras poljski premijer Donald Tusk.

“Između ostalog, sa Janukovičem je usaglašeno da postoji volja za sazivanje prijevremenih izbora već ove godine, kako parlamentarnih tako i predsjedničkih”, kazao je poljski premijer na konferenciji za novinare u Varšavi, navodi AFP.

Predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, i njemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno su večeras apelovali na hitno političko rješenje krize u Ukrajini, gdje je u protekla dva dana poginulo više desetina ljudi, a povrijeđeno njih stotinu, saopštila je danas vlada u Berlinu.

“Kancelarka i predsjednici SAD i Rusije zajednički pozivaju na postizanje političkog rješenja krize u Ukrajini što je prije moguće, kako bi bilo okončano krvoproliće u toj zemlji”, navodi se u saopštenju objavljenom posle telefonskih razgovora Merkelove sa Obamom i Putinom, prenijela je agencija AFP.

Merkelova i Obama su se tokom telefonskog razgovora složili da je od ključne važnosti da SAD, Njemačka i Evropska unija i narednih dana budu u bliskom kontaktu, kako bi razmatrali korake radi okončanja nasilja u Ukrajini i iznalaženja političkog rješenja koje bi bilo u interesu ukrajinskog naroda, navodi se u saopštenju Bijele kuće, a prenio je Rojters.

Putin je večeras o situaciji u Ukrajini, osim sa Merkelovom, razgovarao i sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Ruski lider je tom prilikom izrazio “veliku zabrinutost” zbog oštre eskalacije nasilja u Ukrajini.

“On je izrazio ključnu važnost hitnog okončanja krvoprolića i potrebe da se preduzmu hitne mjere za stabilizaciju situacije i sprječavanje ekstremističkih i terorističkih napada”, navodi se u saopštenju zvaničnog Kremlja.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije zaprijetili su da će staviti na crnu listu niz ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za upotrebu prekomerne sile protiv demonstranata ukoliko kriza u toj zemlji bude nastavila da se pogoršava.

“U svjetlu pogoršane situacije, EU smatra da je neophodno hitno uvesti ciljane sankcije, uključujući zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine licima koja su umješana u kršenje ljudskih prava i prekomjernu upotrebu sile”, piše u zaključcima vanredne sjednice ministarskog savjeta koja je večeras okončana u Briselu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender