24. 07. 2021.

Premijerka: Nismo prezaduženi

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Srpska prezadužena i da li se nalazi u dužničkom ropstvu, Cvijanovićeva je rekla da ne želi da polemiše o tome da Srpska nije u dužničkom ropstvu dok neko iz opozicije tvrdi suprotno.

“Mi dobijamo određene tranše zaduženja koje su već ukalkulisane i koje već postoje kao dug Republike Srpske”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci u pauzi sjednice Vlade.

Ona je istakla da postoje kratkoročna zaduženja koja služe za premoštavanja određene situacije, navodeći da su određena kratkoročna zaduženja bila isključivo iz razloga što je kasnila redovna tranša.

“Republika Srpska ispunjava svoje obaveze prema svim korisnicima budžeta, postoji redovnost isplata, a pri tome servisiramo svoj dug”, zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da Sindikat brine svaka vrsta zaduženja koja ima za uslov djelovanje na socijalne reforme ili bilo koje reforme u Srpskoj.

“Ako će uslovi reforme koje će djelovati na poziciju radnika u Srpskoj smanjivati njihova prava, Sindikat je protiv takve vrste uslova kredita od MMF-a”, istakla je Mišićeva.

Mišićeva je rekla da se predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske nisu sastali sa predstavnicima MMF-a, ali da će takav sastanak biti održan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender