23. 07. 2021.
I danas protesti na ulicama i plenumi građana

I danas protesti na ulicama i plenumi građana

Protesti u više gradova u Federaciji

Držeći transparente na kojima, između ostalog, piše “Hapsite lopova”, “Naša su djeca gladna, a vaša?”, te “Svi na ulice, tražimo promjene”, demonstranti su zaustavili saobraćaj na ulici kod Predsjedništva.

Okupljeni građani ponovili su da od Skupštine Kantona Sarajevo očekuju da zasjeda do sutra u podne i ispuni sve zahtjeve Plenuma građana.

Ukoliko sjednica Skupštine, čije je zasjedanje zvanično najavljeno tek za ponedjeljak, ne bude održana do sutra u podne, demonstranti su upozorili da će u subotu u podne organizovati najveće proteste u Sarajevu.

Demonstrantima su se i danas pridružili radnici hotela “Holidej”, koji su prije sedam dana obustavili rad zbog neisplaćenih plata.

Veliki broj građana Mostara, nezadovoljnih što Kolegijum Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ nije prihvatio zahtjev plenuma za ostavku kantonalne Vlade, te smanjenje plata političarima, okupio se danas u podne na protestu ispred skupštinske zgrade u Mostaru.

Oni su pozdravili ostavku Ramiza Jelovca iz SDA na mjesto predsjednika Skupštine HNK, koja je uslijedila dan nakon sjednice plenuma na kojoj je jednoglasno zatražena njegova ostavka.

Demonstrantima se niko od predstavnika Skupštine nije danas obratio na protestima, iako su ih građani pozivali, prenijeli su federalni mediji.

Nekoliko stotina građana okupilo se danas u centru Bihaća na mirnim protestima, izražavajući nezadovoljstvo što je Skupština kantona ispunila samo dva, od 13 njihovih zahtjeva.

Demonstranti traže da se ispune svi zahtjevi koje su vladi Unsko-sanskog kantona dostavili, a za čije ispunjavanje je juče istekao rok.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici okupilo se pedesetak demonstranata koji su došli da iskažu nezadovoljstvo. Protestnom šetnjom sada idu do zgrade opštine Zenica, a nakon toga će doći do zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

U Sanskom Mostu, u malom gradskom parku, oko 12.00 časova počelo je okupljanje građana kojih je trenutno oko 200. Organizator protesta je “Udruženje za bolji Sanski Most”.

Na otvorenoj bini počeli su se obraćati demonstranti koji govore o socio-ekonomskoj situaciji i političkim slobodama u gradu na Sani.

(agencije)
Foto: Arhiva

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender