30. 07. 2021.
Ustavni sud BiH usvojio apelaciju generala Đukića

Ustavni sud BiH usvojio apelaciju generala Đukića

Đukić danas pred Apelacionim vijećem

– Nove činjenice su da se na tuzlanskoj “Kapiji” dogodio terorističko-diverzantski čin u kojem su tri eksplozivne naprave ubile veliki broj ljudi. Imamo nove dokaze i svjedoke, i očekujemo da će najzad Sud sve to uvažiti – rekao je Tomić.

On je naveo da je riječ o tri eksplozivne naprave usmjerenog tipa, za koje je jedno lice izjavilo da ih je pravilo, dok je druga osoba izjavila kako su aktivirane.

Tomić je potvrdio da će general Đukić danas prisustvovati statusnoj konferenciji pred Apelacionim vijećem Suda BiH, odbacivši sve spekulacije o njegovom bjekstvu u Srbiju.

– Mi ćemo na statusnoj konferenciji pokušati da dokažemo da je u slučaju generala Đukića riječ o vanrednom pravnom lijeku, što je i Sud BiH u odluci o prekidu izdržavanja krivične sankcije potvrdio primjenjujući analogiju koja inače nije dopuštena u zakonu, a koja se tiče obnove postupka – kaže Tomić.

On je naglasio da nema nikakve dileme da je general Đukić pušten na slobodu po odluci Ustavnog suda BiH koji nije razmatrao činjenično stanje, ali da to ne oslobađa Apelaciono vijeće Suda BiH da se time bavi.

– Ovdje je jasno da je riječ o novom, obnovljenom postupku, a obnovljeni postupak mora ići ispočetka i moraju se uvažavati nove činjenice – pojasnio je Tomić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender