26. 07. 2021.
Džakula: Hrvatska nema volje da poboljša položaj Srba

Džakula: Hrvatska nema volje da poboljša položaj Srba

Džakula: Hrvatska nema volje da poboljša položaj Srba

“Srbi u Hrvatskoj su pod lupom snažne diskriminacije i žive na prostoru socijalne isključenosti, jer ni vlada ni lokalne vlasti nemaju volju i namjeru da pomognu da se taj prostor ravnomjerno razvija kao druga mjesta”, ističe DŽakula u intervjuu Srni.

On napominje da je SDF očekivao da će pitanja Srba u Hrvatskoj riješiti sadašnja Vlada Hrvatske, ali da je vidljivo da ona nema ozbiljnih namjera, prije svega u pogledu stambenog zbrinjavanja Srba.

DŽakula podsjeća da se svake godine do kraja trećeg mjeseca moraju podnijeti zahtjevi za stambeno zbrinjavanje i ističe da je Vlada Hrvatske smanjila sredstva kojima bi riješila taj problem, tako da te zahtjeve neće u pozitivnom smislu ni obrađivati.

Prema njegovim riječima, cijene otkupa stanova u Hrvatskoj još su velike i neprihvatljive, jer se kreću od 560 evra po metru kvadratnom ako se plaća odmah i 720 evra po kvadratu ako se ide na kredit, a u slučaju da se 20 godina otplaćuje stan – cijena na kraju “izađe” na više od 1.100 evra.

“Proces stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj izuzetno je komplikovan, jer se ide s ciljem da ljudi odustanu i ne traže vraćanje stana da bi Vlada Hrvatske taj problem zatvorila”, ukazuje DŽakula.

Predsjednik SDF-a upozorava da Vlada Hrvatske i političke partije na prošlim lokalnim izborima nisu pokazale volju ni interes za inicijativu SDF-a da 21 opština i dva grada u Hrvatskoj imaju dvojezičan natpis.

DŽakula smatra da se takav otpor prema ćirilici u Hrvatskoj ne bi pokazivao da se uoči ulaska Hrvatske u EU tražilo da se uvedu dvojezični nazivi u svim tim mjestima.

“To nije učinjeno, jer se prikrivalo pravo stanje, u čemu je otvoreno i do kraja učestvovla i Samostalna demokratska srpska stranka /SDSS/ da bi pomogla nesposobno tadašnje rukovodstvo Hrvatske da zatvori pregovore i da Hrvatska uđe u EU, lažirajući pri tom stanje, probleme i položaj Srba u Hrvatskoj”, naglašava DŽakula.

On smatra da će međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid pred Evropskim sudom za ljuska prava u Strazburu biti odbačene kao neosnovane.

“Ove tužbe doprinose daljem nepovjerenju i međusobnom optuživanju dvije države, jer je svima dobro poznato da su činjeni zločini i nad Srbima i Hrvatima u Hrvatskoj i da je bilo raznih politika koje su to štetile”, navodi DŽakula.

On zaključuje da Hrvati dobro znaju da će se, ako se pitanje zločina otvori, saznati šta je tadašnji državni vrh Hrvatske spremao i činio da Srbi napuste Hrvatsku i da budu proglašeni nacionalnom manjinom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender