30. 07. 2021.
Na policama bajata hrana

Na policama bajata hrana

Inspekcija: Prošle godine 232 tone hrane stavljeno van prometa

Na osnovu inspekcijskih pregleda i rezultata laboratorijskih analiza kod 101 pošiljke utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, mikrobiološku i hemijsku neispravnost, ili je istekao rok upotrebe, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama, 53 pošiljke su puštene u promet, dok je po nalogu inspektora deset pošiljki vraćeno pošiljaocu, a 38 je uništeno.

Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, sirovina za proizvodnju osvježavajućih pića, voćnih sokova, energetskih pića, dodataka prehrani, aditiva, mesnih proizvoda, konditorskih proizvoda, šećera i začina.

U spoljnotrgovinskom nadzoru republička inspekcija za hranu je tokom prošle godine van prometa stavila i oko 210 tona stočne hrane koja nije bila adekvatno deklarisana, nije ispunjavala propisane uslove zdravstvene ispravnosti i kvaliteta, od čega je nakon dodatnog deklarisanja 125 tona stavljeno u promet, 25 tona je uništeno, a 60 tona vraćeno pošiljaocu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender