01. 08. 2021.

Mišićeva: Nema govora o novom Zakonu o radu

“Branićemo sadašnji zakon svim sredstvima, branićemo stečena prava, ne zato što su ona predobra, nego zato što je ono što smo čuli od MMF-a intencija da se krajnje pojeftini ionako užasno jeftina radna snaga u korist kapitala”, rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa MMF-om.

Prema njenim riječima, ako je mamac za strane investitore pojeftinjenje radne snage i bogaćenje vlasnika kapitala, onda to nije rješenje za izlazak iz krize.

Mišićeva je poručila da je Zakon o radu Republike Srpske usklađen sa konvencijama Međunarodne organizacije rada i sa evropskim standardima koje je moguće primijeniti i u Srpskoj i u cijeloj BiH.

“Ono što je opasna zona, a što je karakteristično za MMF, kao klasičnu organizaciju koja radi za kapital, jeste da se reforme vrše isključivo u sferi koja se tiče radnika, da se smanjuju prava, a da sve ide u korist kapitala”, objasnila je Mišićeva.

Prema njenim riječima, na djelu je klasično zastupanje interesa kapitala, jer za novo zapošljavanje nije potreban novi zakon.

“Stav Saveza sindikata je potpuno nepromijenjen, instistiramo na primjeni sadašnjeg zakona i sankcionisanju svih onih koji ne primjenjuju taj zakon. To je obaveza Vlade i taj posao mora da završi”, napomenula je Mišićeva.

Sindikat će, tvrdi ona, uvijek voditi socijalni dijalog o pitanjima koja su u interesu zaštite radnike u Republici Srpskoj i neće pristati na bilo čije ucjene i atak na stečena prava pod parolom da će to smanjiti stopu nezaposlenosti.

“Voljela bih da MMF-a kaže ima li ijedna zemlja koju je ta institucija svojim politikama i reformama izvela iz krize. Nema nijedna osim Sejšela”, zaključila je Mišićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender