04. 08. 2021.
Po keš idu na drugi kraj grada

Po keš idu na drugi kraj grada

Po keš idu na drugi kraj grada

Predsjednik mjesne zajednice Karanovac Boško Vuksan je rekao da u ovom naselju ima više od 1.000 zaposlenih stanovnika, ali da nema nijednog bankomata.

– Ipak smo mi mjesna zajednica sa 3.500 stanovnika, a povezani smo i sa Ljubačevom, Memićima i Rekavicama. Zajedno nas ima oko 7.000. Stvarno ne znam zašto ne bismo imali bar jedan bankomat, da ne putujemo deset i više kilometara ukoliko nam zatreba gotovina – rekao je Vuksan.

Predsjednik MZ Krupa na Vrbasu Draško Ilić je dodao da i u tom naselju nedostaje bankomat.

– Do prvog bankomata treba da putujemo 30 kilometra. Imamo samo poštu, pa bi bilo poželjno da bar u sklopu pošte postave bankomat – rekao je Ilić.

Stručni saradnik za odnose s javnošću u NLB Razvojnoj banci Tatjana Bosić je istakla da je za postavljanje bankomata potrebno obezbijediti dosta preduslova.

– Banka mora snositi velike troškove zakupa prostora, telefonskih linija, transporta novca, kontrole funkcionisanja bankomata i obezbjeđenja. Zbog svega ovog, nije opravdano imati bankomat u udaljenim mjestima, gdje nema uslova za njegovo ostavljanje bez nadzora i gdje banka nema poslovnicu – rekla je Bosićeva.

Službenik u marketing sektoru Nove banke Dragana Tatić je kazala da prije postavljanja bankomata uprava banke procjenjuje više faktora.

– Veoma je važno koliko područje pokriva bankomat, ali i to da li su ispunjeni tehnički i bezbjednosni standardi. Takođe, prije nego što postavimo bankomat, pratimo i koliko klijenata naše banke živi na tom području – istakla je Tatićeva.

Mirjana Šavija iz Vrbanje je rekla da bi joj bankomat u naselju uveliko olakšao život.

– Kreditne kartice se ne mogu koristiti u većini prodavnica i benzinskih pumpi, pa do prvog bankomata moram da putujem čak u Obilićevo ili Borik – dodala je Šavija.

Provizija

Ukoliko građani podignu novac na bankomatu banke koja nije izdavalac kartice, plaćaju proviziju.

– Za takve transakcije banka, koja je vlasnik bankomata, naplaćuje proviziju od banke izdavaoca kartice, što je trošak za banku izdavaoca. Uobičajena provizija koja se naplaćuje je 2,5 odsto od iznosa koji se podiže sa bankomata – kazala je Dragana Tatić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender