28. 07. 2021.
Radmanović: Rušenje Srpske neće biti dozvoljeno

Radmanović: Rušenje Srpske neće biti dozvoljeno

Radmanović: Centralizacija gura Srbe i Hrvate u otcjepljenje

U intervjuu za “DŽeruzalem post”, prvom koji je u ovom prestižnom listu dao jedan političar iz Srpske, Radmanović ukazuje na nemogućnost međunarodne zajednice, u bilo kojoj formi, da unedogled onemogućava diskusiju u vezi s tim pitanjem.

On poručuje da Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, treba da uzmu u obzir poglede drugih i napominje da je došlo do obimnih izmjena izvornog Dejtonskog sporazuma nametanjima iz OHR-a i suprotstavljenim aspiracijama potpisnica tog dokumenta.

Na pitanje da li je način sticanja kosovske nezavisnosti presedan i za Republiku Srpsku, Radmanović je prenio da je rukovodstvo Srpske uzelo u obzir međunarodnu konstelaciju, prije svega, odsustvo podrške SAD i mnogih evropskih zemalja za takav korak.

On naglašava da je NSRS izglasala rezoluciju u vezi sa tim pitanjem, koja se bazira na izmjeni međunarodnog pravnog poretka u slučaju natpolovičnog pojedinačnog priznanja Kosova u UN.

Radmanović ističe da se Republika Srpska ne plaši prijetnji iz svijeta u slučaju takvog razvoja događaja.

U najtiražnijem vikend-izdanju “DŽeruzalem posta” na dvije stranice Radmanović je govorio o spektru tema, a u predstavljanju gosta naglašena je Radmanovićeva uloga u istorijskom glasanju u Savjetu bezbjednosti UN u novembru 2011. godine.

Istaknuto je da je tada BiH bila nestalni član Savjeta bezbjednosti i da je upravo protivljenje Republike Srpske onemogućilo glas BiH u korist zahtjeva Palestinske uprave za priznanje njihove jednostrano proglašene nezavisnosti i članstvo u UN.

List naglašava da je na taj način isposlovan neriješen rezultat u Savjetu bezbjednosti UN i onemogućeno ulaganje američkog veta u tom predmetu.

U tekstu su izneseni različiti pristupi bošnjačkog člana i člana Predsjedništva iz Republike Srpske prema stranama na Bliskom istoku.

Radmanović ukazuje na uspješnu saradnju Izraela i Republike Srpske, sa uvjerenjem da će doći do razvijanja te saradnje.

On napominje da se bliski odnosi Izraela i Republike Srpske razvijaju zahvaljujući dobroj volji ljudi na obje strane, posebno naglašavajući konstruktivnu ulogu Predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

Naglašena je podrška Republike Srpske, u institucijama BiH, blokiranju glasanja sa negativnim posljedicama po Izrael u međunarodnim forumima, kao i izraelska asistencija u stručnim osposobljavanjima kadrova iz Srpske u raznim oblastima.

Radmanović je govorio i o stradanju srpskog i jevrejskog naroda tokom nacističke NDH i o suprotstavljanju prijetnjama koje se i dan-danas nadvijaju nad tim narodima.

Podsjetio je na zločine počinjene nad jevrejskim i srpskim narodom, sa naglaskom na one koje su počinili pripadnici Handžar SS divizije tokom Drugog svjetskog rata i holokausta.

Govoreći o pojavi neonacističkih grupa u BiH, poput “Bošnjačkog pokreta nacionalnog ponosa”, Radmanović je rekao da je problem u tome što se niko iz bilo kog nacionalnog korpusa ne bavi takvim grupama, te podsjetio na nedavne neonacističke ispade u Hrvatskoj i na nedostatak reagovanja, ne samo hrvatskih vlasti, već i EU.

Odgovarajući na pitanje da li bi “Sarajevska hagada” trebalo da bude predata u Izrael, Radmanović je rekao da je njena neprocjenjiva istorijska važnost čini nasljeđem cijelog čovječanstva, te da treba prevazići situaciju nefunkcionisanja Muzeja u Sarajevu, a jedna od mogućnosti mogla bi biti njeno privremeno izlaganje u gradu kao što je NJujork.

DŽeruzalem post je vodeći izraelski dnevni list na engleskom jeziku. Uživa veliki ugled u jevrejskoj dijaspori, sa naglaskom na SAD, ali i u diplomatskim krugovima u Izraelu, te ovdašnjoj anglosaksonskoj zajednici.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender