24. 07. 2021.
Cvijanović: Moguća blokada zajedničkih institucija

Cvijanović: Moguća blokada zajedničkih institucija

Cvijanović: Slijedi vraćanje plata na nivo iz decembra 2012.

Cvijanovićeva je napomenula da je nedavna vladina odluka da plate za više od 14.000 budžetskih korisnika sa srednjom stručnom spremom vrati na nivo iz 2008. usmjerena prema onima koji imaju najniža primanja, koji su za vrijeme krize pretrpjeli veliki teret.

„To će u praktičnom smislu značiti da će se plata nekome vratiti za pet, nekome za 10, a nekome za 15 odsto. U drugom koraku bavimo se višom i visokom stručnom spremom i tada idemo prema cilju koji je sindikat postavio pred nas, a to je pet odsto“, izjavila je Cvijanovićeva .

Ukoliko bi svima vratili pet odsto, kako se to pregovaralo sa sindikatom, Cvijanovićeva ističe da bi to bilo daleko jednostavnije i čak jeftinije za Vladu, ali se ne bi bilo u prilici pravedno intervenisati prema onima kojima su imali smanjenja i 10 i 15 odsto.

Ona kaže da postoji grupa ljudi koja ima niska primanja i da je potrebno da prvo oni budu dovedeni u bolju početnu poziciju, pa da se tek onda razgovara o drugom koraku.

„Ovako, prvi korak znači da vraćamo srednju stručnu spremu na nivo iz 2008. godine, a ostale na nivo iz decembra 2012. godine. To će biti taj drugi korak“, istakla je Cvijanovićeva i dodala da se on odnosi na dvije stvari, od kojih je jedna da se dođe do veoma kvalitetnog zakona o platama.

Ona je izrazila nadu da će se do 15. marta, kako se i razgovaralo sa sindikatom, doći do toga kako će izgledati zakonsko rješenje koje bi u aprilu bilo usvojeno u parlamentu i prema kojem bi se vršila isplata, uz podrazumijevano povećanje.

„Mi imamo velika očekivanja da ćemo doći do dobrog zakona, sarađujući o tim pitanjima sa sindikatom“, rekla je Cvijanovićeva i dodala da postoji i određena doza manjeg optimizma da će do toga doći.

Novi zakon o radu, sa kojim se sindikat ne slaže, jeste uslov koji traže finansijske međunarodne organizacije, ali je taj uslov meko postavljen u odnosu na neke druge uslove Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

„Razlog zašto je to meko postavljen uslov jeste upravo njihova /MMF/ svijest o tome koliko je kompleksna ta materija i da je potrebno da se obezbijedi saglasnost svih socijalnih partnera“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izjavila da će biti važno da se druga dva socijalna partnera, poslodavci i sindikat, malo bolje razumiju šta to se želi postići ovim zakonom.

„Bojim se da smo nekad u situaciji da branimo i stvari koje nisu napadnute. Biće neophodno da jako puno komuniciramo, razgovaramo i vidimo šta su stvari, kriterijumi i principi koje treba ispoštovati kada je u pitanju donošenje novog zakona i da će onda sigurno biti manja `temperatura` kada je u pitanju ova tema“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vlada stoji na raspolaganju socijalnim partnerima kako bi se došlo do dobrog rješenja.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender