28. 07. 2021.
Istraga protiv direktora Sipe Gorana Zupca

Istraga protiv direktora Sipe Gorana Zupca

Istraga protiv direktora Sipe Gorana Zupca

On je naveo da je Zubac osumnjičen za neangažovanje tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH, kada je pričinjena i velika materijalna šteta.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH provodi sve aktivnosti u skladu sa zakonom.

Sipa je u četvrtak saopštila da je, prema važećoj zakonskoj regulativi, obezbjeđivanje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, odnosno Policije Brčko distrikta.

Kada je riječ o nedavnim protestima građana na širem području FBiH, kao i obezbjeđivanju zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni članovi Predsjedništva BiH, predsjednik FBiH i dva potpredsjednika, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH /članovi Predsjedništva BiH/, odnosno Federalne uprave policije /predsjednik i potpredsjednici FBiH/, koji su dužni da, u skladu sa zakonom, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih lica, i to po mjestu stanovanja, mjestu rada i u kretanju.

“Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je Federalna uprava policije dan prije protesta, 6. februara, formirala krizni štab, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni federalni MUP i kantonalni MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme protesta, te počinjenje materijalne štete”, ističe se u saopštenju Sipe.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender