03. 08. 2021.
Julija Timošenko izašla iz zatvora

Julija Timošenko izašla iz zatvora

Julija Timošenko izašla iz zatvora

Za tu odluku glasalo je 322 od 331 prisutnog poslanika, navodi agencija UNIAN.

Odluka je dočekana aplazuima i skandiranjem “Sloboda za Juliju”, navodi RIA Novosti.

Prethodno je Rada u petak usvojila izmjene krivičnih zakona kojima se omogućava puštanje na slobodu Timošenkove, koji bi stupio na snagu pošto ga potpiše ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

RIA Novosti navodi da na ovaj način skupština prevazilazi situaciju sa potrebnim potpisom, budući da izmjene zakona Janukovič nije potpisao.

Ranije danas za predsjednika skupštine izabran je Aleksandar Turčinov, poslanik i funkcioner partije Otadžbina (Batkivščina) kojom od osnivanja rukovodi Timošenkova.

Turčinov je njen zamjenik, a poslije pobjede Viktora Juščenka na predsjedničkim izborima početkom 2005. godine bio je imenovan za šefa Službe bezbjednosti Ukrajine.

Septembra iste godine je napustio taj položaj kada je Timošenkova prestala da bude premijer i bio je šef izbornog štaba Bloka Julije Timošenko.

Usvojena i odluka o obnavljanju Ustava iz 2004.

U međuvremenu, Vrhovna rada (skupština) Ukrajine usvojila je danas odluku o obnavljanju važenja Ustava iz 2004. godine kojim se, između ostalog, redukuju ovlašćenja predsjednika države, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije.

Za ovu odluku glasala je većina od 325 od 331 prisutnih poslanika, navodi agencija UNIAN.

Lider poslaničke grupe Otadžbine (Batkivščina) Arsenij Jacenjuk izjavio je da je ova odluka potrebna jer “predsjednik Ukrajine (Viktor Janukovič) nije ispunio preuzetu obavezu iz sporazuma i nije potpisao zakon o obnavljanju Ustava iz 2004”.

Usvojena je odluka kojom se obnavlja važenje Ustav iz 1996. godine sa izmjenama i dopunama koje su unijete zakonima 2004, 2011. i 2013. godine, koje se odnose na izmjene Ustava, navodi UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi izjavu danas izabranog predsjednika Rade Aleksandra Turčinova da će odluka o Ustavu omogućiti skupštini da formira vladu bez učešća predsjednika.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender