28. 07. 2021.
Kijev: Janukovič otišao, demonstranti preuzeli grad

Kijev: Janukovič otišao, demonstranti preuzeli grad

Kijev: Janukovič otišao, demonstranti preuzeli grad

Demonstranti u ukrajinskoj prijestonici Kijevu proglasili su danas potpunu kontrolu nad gradom nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u cilju okončanja tromjesečne političke krize.

Andrej Parubij, vođa protestnog kampa na Trgu nezavisnost, rekao je da demonstranti sada u potpunosti kontrolišu prijestonicu.

Situacija u prestonici je tokom noći bila mirna, nakon što su Janukovič i predstavnici opozicije potpisali sporazum koji bi trebalo da izvede zemlju iz krize.

Ipak, oko 10.000 demonstranata je ostalo na barikadama na Trgu nezavisnosti, koji su izviždali lidere opozicije i poručili su da za njih sporazum nije dovoljan, već da žele ostavku i suđenje Janukoviču.

BBC navodi da su zgradu predsjedništva tokom večeri zauzeli demonstranti, a da je u njoj samo nekoliko pripadnika zvanične garde.

Demonstranti su prema izvještajima agencija zauzeli i ostatak administrativne četvrti, tako da su pod njihovom kontrolom i “obezbjeđenjem” navodno i zgrada parlamenta, ali i centralna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova.

U međuvremenu je javljeno da je policija počela da se povlači u skladu sa rezolucijom izglasanom u parlamentu prije dva dana, a lideri grupacija “Samoodbrana” i “Desni sektor”, koje predvode demonstracije, su poručile policiji da “mogu da pređu na stranu Majdana i da patroliraju zajedno sa njima”.

Lider grupe “Desni sektor”, koja se smatra za glavnu silu u nasilnim demonstracijama, rekao je juče sa govornice na Majdanu da Janukovič ima rok do ovog jutra da podnese ostavku, inače će biti “preduzete mjere”.

Juče su se na Majdanu mogle čuti poruke da “revolucija nije gotova”, kao i prijetnje da demonstranti neće položiti oružje.

U ukrajinski parlament koji je već izglasao rezoluciju o povlačenju snaga bezbjednosti sa ulica i zakon koji bi mogao da oslobodi Juliju Timošenko, stigao je tokom večeri i prijedlog zakona o opozivu Janukoviča.

Iako još nema detalja o tom dokumentu, javljeno je da je njegov predlagač član vladajuće koalicije.

Odmah zatim se pojavila vijest da je Janukovič napustio Kijev i otišao na istok zemlje u Harkov i to na jedan kongres.

Pritom, iz Stejt departmenta je rečeno da “nije ništa neobično da poslije donošenja važnih političkih odluka posjeti istok (zemlje) gdje ima mnogo pristalica”.

Itar-Tass prenio je izjavu predstavnika harkovskog aerodroma da “predsjednički avion nije slijetao”.

(B92, BBC, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender