04. 08. 2021.
Plata u pravosuđu skočila za 112 KM

Plata u pravosuđu skočila za 112 KM

Plata u pravosuđu skočila za 112 KM

Radnicima sa srednjom stručnom spremom u Ministarstvu unutrašnjih poslova biće vraćeno od 30 do 38 KM na mjesečnom nivou, dok u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture i Sindikatu uprave nisu mogli precizirati koliko će plate biti vraćeno njihovim članovima.

Vlada RS donijela je u četvrtak odluku da za 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta plate budu vraćene na nivo iz 2008. godine. Njima će biti vraćeno pet, deset ili 15 odsto plate.

Predsjednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović rekao je da plata sa toplim obrokom i regresom za zaposlene sa srednjom stručnom spremom u pravosuđu iznosi 588 KM, a da bi poslije ovog vraćanja trebalo da iznosi 700 maraka.

– To znači da će radnicima u pravosuđu biti vraćeno 112 maraka – kazao je Petrović i podsjetio da u pravosuđu radi najviše radnika sa srednjom stručnom spremom.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić rekla je da ostaju pri zahtjevu da se mora vratiti pet odsto plate svim pripadnicima MUP-a počevši od 1. januara.

– Očekujemo da Vlada do 1. aprila ove godine vrati pet odsto i ostalim našim radnicima za prva tri mjeseca, a da se od 1. aprila pitanje povrata realizuje za sve radnike MUP-a kroz mehanizam nove cijene rada ili novih zakonskih rješenja – rekla je Jondićeva i dodala da je prosječna plata zaposlenih u unutrašnjim poslovima oko 800 KM, a kod radnika sa srednjom stručnom spremom od 572 do 763 KM.

– Plate zaposlenih sa srednjom stručnom spremom poslije ovog vraćanja kod policajaca će biti veće za 38 KM na mjesečnom nivou, kod državnih službenika za oko 30 KM, dok bi povrat za nisku stručnu spremu bio 20 maraka – istakla je Jondićeva.

Predsjednik Sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac kaže da se ne može reći kolika je prosječna plata u upravi zato što je Zakon o platama jako loš, pa tako postoje tri nivoa plata za isto radno mjesto. Ni u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS nemaju preciznu računicu o tome kolike će biti plate.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender