28. 07. 2021.
Putin traži odgovorne za blamažu hokejaša

Putin traži odgovorne za blamažu hokejaša

Putin traži odgovorne za blamažu hokejaša

Ovim riječima je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio svoje razočarenje poslije eliminacije hokejaške selekcije “zbornaje komande” od Finske (1:3) u četvrtfinalu turnira na Zimskim olimpijskim igrama.

– Sanjao sam zlato i svi smo mu se nadali. Na kraju, ništa od toga. Veoma sam razočaran nastupom mojih hokejaša na turniru – kazao je Putin.

Prvi čovjek Rusije odobrio je gotovo nestvarnih 54 milijarde evra za projekat Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. To je bila, kako je procijenio, mala cijena za ono čemu se najviše veselio, zlato u hokeju. Na kraju ništa od svega, Rusija je igrala loše od početka turnira, a Finska ju je zaustavila u četvrtfinalu olimpijskog takmičenja.

Trenera ruske reprezentacije, Zinetulu Biljaletdinova, koji je kao igrač osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, najviše prozivaju u tamošnjim medijima, a ni on ne bježi od odgovornosti za debakl.

– Zaslužili smo tamnicu. Ovo nije ono što je Rusija zaslužila. Od nas su očekivali barem finale. I u njemu smo morali biti – rekao je Biljaletdinov, koji će ubrzo postati bivši trener reprezentacije.

Ruski mediji već raspravljaju o tome treba li angažovati stranca na klupi, prve ankete među razočaranim domaćinima govore da to možda i ne bi bilo loše rješenje.

– Nikad u životu nisam plakao, ali nakon te utakmice stvarno sam bio na rubu suza. Jednostavno smo pukli i to je to – rekao je kapiten Rusije, Pavel Dacjuk.

Loše igre

Od početka hokejaškog turnira na ZOI reprezentacija Rusije nije briljirala. Prvu utakmicu u grupi protiv Slovenije dobili su 5:2 da bi protiv Amerikanaca (2:2) i Slovaka (0:0) igrali produžetke a zatim na penale jedan duel dobili a jedan izgubili. To je bilo dovoljno za drugo mjesto i plasman u osminu finala gdje su savladali Norvešku 4:0. Potom su naletjeli na Fince od kojih su poraženi 1:3.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender