05. 08. 2021.
Srpski jezik zanemaren u školama

Srpski jezik zanemaren u školama

Srpski jezik zanemaren u školama

Ovo je ocjena srpskih lingvista povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se 21. februara obilježava širom svijeta.

Direktor Instituta za srpski jezik u Beogradu lingvista Sreto Tanasić ističe da je maternji jezik u osnovi identiteta svakog naroda.

– Briga o jeziku je izuzetno važna i spada u osnove nacionalne strategije. Ne brinemo se dovoljno za srpski jezik iako se često javno zalažemo za njegov status. Ali veliki problem predstavlja nedovoljno izučavanje jezika u školama. Ni u osnovnim, ni i srednjim školama nema dovoljan broj časova jezika – smatra Tanasić.

Kaže da je posebno loša praksa da se u srednjim školama više pažnje daje časovima književnosti, a da jezik zbog toga trpi.

Ugledni srpski lingvista Miloš Kovačević podsjeća da su u vremenu apsolutne globalizacije najugroženiji mali jezici.

– Hitno treba vratiti kulturu jezika u škole. Ako u obrazovnom sistemu ne postoji poštovanje prema vlastitom jeziku, onda će on vrlo brzo postati ugrožen. Najbitniji korak jeste taj da se u školu vrati funkcionalna pismenost. Djeca ne treba da uče gramatiku napamet – istakao je Kovačević.

Da je jezik najugroženiji u školama ukazao je i docent sa Filološkog fakulteta u Banjaluci Dragomir Kozomara.

– Nedavno smo razgovarali o formiranju komisije koja će pregledati nastavni plan i program u osnovnim i srednjim školama. Dolaze nam studenti sa vrlo oskudnim, odnosno nikakvim znanjem iz oblasti jezika jer je u srednjim školama književnost mnogo zastupljenija u programu – kaže Kozomara.

Fakulteti

– Veliku ulogu u očuvanju jezika imaju i mediji koji takođe mnogo utiču na jezičku kulturu kod školaraca. Međutim, treba posvetiti više pažnje jeziku u srednjim školama, ali i na fakultetima. Nedopustivo je da npr. mladi ljekari ili inženjeri mašinstva ne poznaju dobro maternji jezik – kaže Miloš Kovačević.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender