04. 08. 2021.
Topić: “Autoputevi Republike Srpske” biće oslobođeni PDV-a od 58 miliona KM

Topić: “Autoputevi Republike Srpske” biće oslobođeni PDV-a od 58 miliona KM

Topić: “Autoputevi Republike Srpske” biće oslobođeni PDV-a od 58 miliona KM

Topić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da to treba da bude aneks na ugovor između EBRD i BiH, odnosno Ministarstva finansija i trezora BiH.

“Prijedlog teksta aneksa EBRD je poslala Ministarstvu da se usaglasi”, naveo je Topić i dodao da očekuje da će za nekoliko mjeseci to pitanje biti riješeno.

On je istakao da se nijednog momenta nije dozvolilo da projekat izgradnje autoputa ostane bez prava na povrat PDV-a niti da košta 17 odsto više, odnosno 58 miliona KM.

Topić je istakao da vrijednost PDV-a u dosadašnjem toku realizacije projekta iznosi devet miliona KM.

“To je ono što čekamo na povrat, a 58 miliona je suma koja bi bila na ukupnu vrijednost kredita. Računamo da, kada se potpiše aneks, dobijemo pravo na povrat PDV-a, onda će ovih devet miliona KM biti nama vraćeno”, pojasnio je Topić.

Napomenuvši da je ugovor o kreditu potpisan u skladu sa svim zakonskim propisima BiH i strogim standardima EBRD-a, Topić je dodao da je taj dokument prošao sve neophodne procedure odobravanja u nadležnim tijelima Republike Srpske i BiH.

“O njegovom međunarodnom karakteru svjedoči i činjenica da su Srpska i BiH potpisnice ugovora o garanciji na ugovor o kreditu, koji je preduzeće potpisalo sa EBRD. Tako nema mjesta tvrdnjama da kreditni sporazum nije međunarodni”, rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, EBRD je potvrdila da se kreditni sporazum realizuje u skladu sa pozitivnim propisima i standardima, a opštinskim vlastima u Prnjavoru jasno stavila do znanja da “Autoputevi” posjeduju sve potrebne dozvole i odobrenja za ovu fazu radova.

On je istakao da se posebna pažnja vodi o zaštiti životne sredine, te da je preduzeću “Autoputevi” izdata i ekološka dozvola za kompletnu trasu autoputa Banjaluka – Doboj.

Topić je odbacio sve tvrdnje o navodnim propustima u postupku ugovaranja kreditnog sporazuma i izgradnji prve dionice autoputa od Doboja do Prnjavora.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender