24. 07. 2021.
Bild: SAD nadzire 320 bitnih Nijemaca

Bild: SAD nadzire 320 bitnih Nijemaca

Bild: SAD nadzire 320 bitnih Nijemaca

Pozivajući se na izjavu jednog visoko rangiranog saradnika američke obavještajne službe, Bild piše da se u “viziru” našao, između ostalih, i bivši ministar odbrane, sada ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

U tekstu o prisluškivanju 320 važnih Nijemaca, kaže da su Amerikanci u prisluškivanju de Mezijerovog telefona direktno mogli saznati koliko je jako njihovo međusobno povjerenje.

Osim toga, De Mezijer je važio i kao kandidat za mjesto generalnog sekretara NATO, koja se ne može dobiti bez saglasnosti Amerike.

“Mi smo željeli da znamo da li je on za nas stvarno pouzdan partner”, objasnio je za “BIld am Zontag” pripadnik američke obavještajne službe prisluškivanje De Mezijera, koji se, međutim, o tome nije želio da izjasni.

Američka NSA, prema informacijama lista, nadgleda u ovom momentu 320 osoba u Njemačkoj, među kojima nisu samo političari, već i ljudi iz privrede.

Štajnmajer se nada da će SAD prekinuti nadziranje partnera

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se nada da je Vašington shvatio da nadziranje političkih partnera “može imati političku cijenu” i da se nada da će SAD prekinuti nadziranje aktivnosti vlasti savezničkih zemalja.

Štajnamajer je u razgovoru za nedjeljnik Špigl (Der Spiegel), objavljen u nedjelju, naveo da zadatak prevazilaženja razlika po pitanju američkih aktivnosti nadziranja “ne treba da bude potcjenjen”.

On se, međutim, pridružio rastućem skepticizmu po pitanju očekivanog dogovora o nešpijuniranju sa SAD.

“Sumnjam da će nas sporazum o ‘nešpijuniranju’ dovesti do većeg napretka”, rekao je Štajnamajer.

Vlada kancelarke Angele Merkel zatražila je sklapanje takvog sporazuma nakon otkrića o aktivnostima nadziranja koje je sprovodila američka Nacionalna agencije za bezbjednost (National Security Agency – NSA), što je obuhvatalo i navode o praćenju mobilnog telefona kancelarke Merkel.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender