30. 07. 2021.
EURO 2016: Ronaldo stiže u Srbiju!

EURO 2016: Ronaldo stiže u Srbiju!

EURO 2016: Ronaldo stiže u Srbiju!

Reprezentacija Srbije igraće protiv Portugala, Danske, Jermenije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Do sada je Srbija šest puta igrala protiv Portugala i učinak je izjednačen, obe selekcije imaju po dve pobjede uz dva remija.

Crna Gora će se boriti sa Rusijom, Bosna i Hercegovina igraće protiv rivala iz kvalifikacija za Mundijal Belgije, ali i Gareta Bejla i njegovog Velsa, Makedonce čekaju prvaci svijeta i Evrope Španci, Slovenci idu na Engleze, a Hrvati će se suprotstaviti Italiji.

Nema sumnje da će u centru pažnje u kvalifikacijama biti duel Portugala i Srbije, prije svega što četvorica srpskih reprezentativaca igraju za Benfiku (Lazar Marković, Filip Đuričić, Miralem Sulejmani i Ljubomir Fejsa), a da je do prije mjesec dana u Lisabonu bio i Nemanja Matić.

Takođe, vršilac dužnosti selektora Srbije Ljubinko Drulović je vrhunac igračke karijere doživio u redovima šampiona ove zemlje Porta.

“Proveo sam skoro deset godina u Portugalu kao igrač, a sada smo ih dobili u grupi. Biće veoma teško”, bila je prva rekacija Drulovića na žrijeb.

“Orlovi” su umalo ponovo dobili Hrvate za konkurenta, ali je Peter Šmajhel ipak poslao svoje zemljake Dance koji su 1992. zamenili SFRJ na EP i postali šampioni Evrope.

Zbog sistema kvalifikacija više vjerovatno neće biti “grupe smrti”, a u ovom ciklusu izdvajaju se dvije veoma interesantne. U jednoj će igrati Nijemci, Irci i Poljaci, uz Škote, Gruzine i debitanta Gibraltar, a u drugoj Ruzsija, Švedska i Crna Gora, uz Moldaviju i Lihtenštajn. Interesantno će biti i u okršajima Italije, Hrvatske, Bugarske i Norveške.

Aktuelni šampion Španija igraće protiv Ukrajine, u grupi B će se boriti “Zmajevi” i “Đavoli” (BiH i Belgija), Holandiju očekuje Češka, dok će najteži rival Engleskoj biti Švajcarci.

Grupe kvalifikacija za EURO 2016:

Grupa A: Holandija, Češka, Turska, Letonija, Island, Kazahstan
Grupa B: BiH, Belgija, Izrael, Vels, Kipar, Andora
Grupa C: Španija, Ukrajina. Slovačka, Belorusija, Makedonija, Luksemburg
Grupa D: Njemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar
Grupa E: Engleska, Švajcarska, Slovenija, Estonija, Litvanija, San Marino
Grupa F: Grčka, Mađarska, Rumunija, Finska, Severna Irska, Farska ostrva
Grupa G: Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn
Grupa H: Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbejdžan, Malta
Grupa I: Portugal, Danska, Srbija, Jermenija, Albanija

Kvalifikacije za EP počinju 7. septembra ove godine, a završavaju se 17. novembra 2015. U predstojećim kvalifikacijama igraće i jedan debitant, selekcija Gibraltara koja će igrati u grupi sa Njemačkom.

Uvodi se pojam “nedjelje fudbala”, tako da će utakmice po grupama biti igrane od četvrtka do utorka (kada su u pitanju po dva termina). Utakmice će počinjati u 18.00 sati ili u 20.45 sati. Kada se igra po jedan meč u mjesecu, onda će se igrati od subote do ponedjeljka.

Borba za Francusku počeće u septembru 2014. godine. U tom mjesecu biće odigrana jedna, u oktobru dvije, a u novembru ponovo jedna. Takmičenje se nastavlja u martu 2015. godine (jedna utakmica), u junu će biti odigrana još jedna, a u septembru i oktobru 2015. Utakmice baraža biće odigrane u novembru 2015. godine.

Pored domaćina Francuske, direktan plasman obezbijediće devet pobjednika grupa, devet drugoplasiranih selekcija i najbolja trećeplasirana reprezentacija. Preostalih osam trećeplasiranih selekcija igraće baraž i četiri pobjednika pridružiće se ostalim učesnicima.

Ovo će biti prvo Evorpsko prvenstvo na kojem će učestvovati 24 ekipe, a održava se od 10. juna do 10. jula 2016.

(B92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender