24. 07. 2021.
Lazanski: U Ukrajini izveden klasičan puč

Lazanski: U Ukrajini izveden klasičan puč

Lazanski: U Ukrajini izveden klasičan puč

Lazanski je naveo da je riječ o klasičnom puču, jer se predsjednik bira na izborima, a ne u parlamentu.

“Ako krenu da vanustavno rešavaju stvari, onda očekujem da sledeći potez bude da Krim i još neke oblasti na jugu proglase neku vrstu autonomije, pa čak možda i otcepljenje od Ukrajine”, rekao je Lazanski.

On je podsjetio da je Ukrajina podijeljena po oblastima i da je Krim autonomna republika u okviru Ukrajine, koja je do 1955. godine bila dio Rusije i tada je Nikita Hruščov dao Ukrajini.

Lazanski je ocijenio da Zapad gubi bilo kakav kredibilitet u odnosu sa Rusijom kada je u pitanju Ukrajina, jer opozicija nije ispoštovala dogovor koji je postignut sa zapadnim mentorima – ministrima spoljnih poslova Poljske, Francuske i NJemačke.

On je ukazao da se postavlja i pitanje ekonomske stabilnosti zemlje, jer je ukrajinska privreda u haosu.

“Pošto Moskva sada sigurno neće dalje pumpati i kupovati obveznice Ukrajine i davati im gotov novac, pitanje je da li EU može da sad `utrči` sa dve, pet ili deset milijardi, ili koliko Ukrajini sada hitno treba, da pomogne njenu privredu”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da je ono što se dogodilo u Kijevu dio pobune siromašnih, s obzirom da je riječ o državi u kojoj je korupcija način života, ali i dio onih koji su tražili politički zaokret.

Lazanski je rekao da je “Viktor Janukovič supermilijarder, kao i njegov sin koji je reketirao ostale tajkune”, ali da su tajkuni i svi ostali – od Vitalija Klička do Julije Timošenko.

Prema njegovim riječima, u Ukrajini 20 ljudi drži 90 odsto ukrajinske privrede.

On smatra da je građanski rat u Ukrajini moguć samo u situaciji ako dođe do podjele regiona na one koji su za Rusiju i one koji su za Zapad, te ukoliko regioni na jugu proglase potpunu samostalnosti, poput Abhazije i Južne Osetije.

Lazanski je rekao da ne vjeruje da bi u tom slučaju “Rusi sjedeli skrštenih ruku”.

“Za Ruse je pitanje šta će se desiti, ukoliko ukrajinska vlast ili njeni saveznici, budu išli ka EU. Onda se postavlja pitanje ruske baze u Sevastopolju, koju su unajmili na 99 godina. U tom kontekstu Rusi mogu da zaključe: `Dosta više sa tim Ukrajincima`, jer njima je već pun kufer Ukrajine, koja već 23 godine svoj novi identitet gradi na rusofobskom stavu”, rekao je Lazanski.

On je naveo da je Rusija u protekle 22 godine dala oko 90 milijardi evra pomoći ukrajinskoj privredi.

“Oni im ne plaćaju ni za gas, ni za naftu i verovatno su Rusi zaključili da ih jednostavno otkače sa grbače, pri čemu će nastojati da zadrže Krim pod kontrolom zbog svoje flote i geostrateškog položaja na Crnom moru”, ocijenio je Lazanski.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender