30. 07. 2021.
Muškarci u Holivudu gotovo dvostruko plaćeniji od žena

Muškarci u Holivudu gotovo dvostruko plaćeniji od žena

Muškarci u Holivudu gotovo dvostruko plaćeniji od žena

Ne samo da žena ima daleko manje u holivudskim ostvarenjima i ekipama koje rade na njima, nego su i najuspješnije u ovoj industriji ipak daleko manje plaćene od muškaraca.

Prošle godine, od 10 najvećih isplata za glumce po filmu, ni jedna nije otišla u ruke neke žene, pokazalo je istraživanje Wnimen’s Media Centre u Americi.

Prema podacima Njujorške filmske akademije o zaradama glumaca i glumica iz 2013. najplaćenija glumca je Anđelina Žoli (33 miliona dolara), koja ipak zarađuje dvostruko manje od najplaćenijeg glumca – Roberta Daunija Džuniora (75 miliona dolara), a ima istu zaradu kao Denzel Vošington koji se našao na devetom mestu liste najplaćenijih glumaca.

Studija je takođe pokazala da su godine dominantan faktor u potencijalu žena da zarađuju velike iznose u ovoj industriji.

Poput Daunija, zvijezde filmova o Ajronmenu, većina glumaca je u četrdesetim godinama, Tom Kruz i Denzel Vošington u pedesetim, dok je Lijam Nison zagazio u šezdesete.

Za razliku od njih, većina najplaćenijih glumica je u dvadesetim, odnosno tridesetim godinama, a najstarija među njima je Sandra Bulok koja ima tek 49 godina.

Rodna nejednakost nastavlja se i na ekranima, stoji u izveštaju.

Za samo šest odsto od 100 najboljih filmova napravljenih u 2012. angažovan je otprilike isti broj žena i muškaraca.

Žene dobijaju svega 29 odsto uloga “sa tekstom”, a prečesto se pojavljuju samo “kao dekoracija”, dok oko trećine pritom nosi odjeću koja ne skriva mnogo toga, ili su djelimično gole.

Zaista, ženski likovi imaju četiri puta veću šansu da nose izazovnu garderobu, ili budu gole, nego muški.

Istraživanje je takođe pokazalo iznenađujući rast broja mladih glumica koje su pristale da se razgolite pred kamerama. Od 2007. taj broj je porastao za trećinu.

Iza kamera, rodna nejednakost je još gora. Od 250 najgledanijih filmova iz prošle godine, svega 16 odsto su režirale žene ili imale neku važniju ulogu u njegovom snimanju.

tabela

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender