25. 07. 2021.
Od ovih namirnica ćete samo biti još gladniji

Od ovih namirnica ćete samo biti još gladniji

Od ovih namirnica ćete samo biti još gladniji

Još je gora stvar kod ovih namirnica što ne možete da prestanete da ih jedete, kao da su zarazne. Koje namirnice treba da izbjegavati ako želite dugo da ostanete siti?

1. Žvake

Žvakanje žvaka podstiče izlučivanje želudačanih sokova i stvaranje pljuvačke. Ona onda dolazi do želuca i vara ga, jer tako želudac misli kako je potrebno da vari hranu, što vas čini još gladnijim.

2. Dijetalni sokovi

Nemojte da nasjedate na natpis ‘dijetalni’. Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladnijim. Vještački zaslađivači mogu da vam otvore apetit i spriječe moždane ćelije koje rade na tome da se osjećate siti.

3. Smrznuta gotova jela

Smrznuta gotova jela, posebna ona dijetalna, samim procesom proizvodnje donijeće vam na sto jelo osiromašeno hranljivim materijama nakon kojeg ćete brzo ogladniti. Zato ih jedite rijetko, a uz njih obavezno jedite svježu salatu ili voće.

4. Kolači i pekarski proizvodi

Bijelo brašnio i šećer nemaju vlakana ili hranljivih materija. U prvi tren ćete osjetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego prije. Birajte one proizvode koji su izrađeni od žitarica od cijelog zrna i sa što manje šećera.

5. Zašećerene žitne pločice za doručak

Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao i s kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo morati da imate pravi obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak.

6. Pomfrit

Prženjem se uklanjaju mnoge hranljive materije, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.

7. Hrana koja sadrži monosodijum glutamat MSG

Iako je kineska kuhinja po pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, provjerite da li se nalazi i u hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačavač ukusa podstiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija.

(magazin.net)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender