05. 08. 2021.
I danas protesti na ulicama i plenumi građana

I danas protesti na ulicama i plenumi građana

Počelo okupljanje u Sarajevu, najavljeno i u Bugojnu

Oko 12.30 časova nasuprot zgrade Predsjedništva bilo je okupljeno oko stotinu demonstranata.

Građani su ponovo blokirali saobraćaj ispred Predsjedništva BiH.

Protesti nezadovoljnih građana Bugojna zakazani su na centralnom gradskom trgu.

Plenum građana Bugojna ranije je od opštinskih odbornika zatražio da zaustave otimanje državnog zemljišta, stave u funkciju javnu kuhinju, ukinu paušale i isplate strankama, te ta sredstva usmjere za socijalne katogorije, demobilisirane borce i studente.

Od predstavnika lokalne vlasti Plenum građana traži da ukinu takse za izdavanje izvoda iz knjige rođenih, umrlih i vjenčanih.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je danas da promjena vlasti, bez temeljnih reformi u pravosuđu, policiji i javnoj upravi, ne može pomoći rješavanju nagomilanih problema, prenose sarajevski mediji.

Nikšić je rekao da je spreman da podnese ostavku, ali onda kada u institucijama sistema budu postojali ljudi koji će moći da preuzmu odgovornost za njegov posao.

“Može biti riječi o promjeni vlasti, ali nijedna vlast koja dođe ne može riješiti probleme bez ozbiljne reforme tri ključna segmenta – pravosuđa, policije i državne uprave, odnosno javne službe”, rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, bez ozbiljnog prilaska rješavanju problema privatizacije i privrednog kriminala teško se može očekivati da nagomilani problemi u društvu budu rješavani.

Nikšić je izrazio zadovoljstvo što protesti građana u FBiH protiču bez nasilja i pozvao na smirivanje tenzija.

(agencije)
Foto: arhiva

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender