25. 07. 2021.
“Računari će do 2029. biti pametniji od ljudi”

“Računari će do 2029. biti pametniji od ljudi”

“Računari će do 2029. biti pametniji od ljudi”

Preduzetnik i futurolog već je predvidio da će u narednih 15 godina postajati sve inteligentniji i da će moći da razumiju šta govorimo, uče iz iskustva, šale se, pričaju priče, pa čak i flertuju.

Kurcvajl (66) koji se smatra jednim od vodećih svjetskih stručnjaka za vještačku inteligenciju, a među tehnolozima je popularizovana njegova ideja “singulariteta” – trenutka u budućnosti kada će ljudi i mašine postati jedno.

Google ga je zaposlio krajem 2012. kako bi radio na narednom projektu kompanije – pretraživaču koji se služi vještačkom inteligencijom i poznaje nas bolje, nego što mi znamo sami sebe.

U intervjuu za Observer New Review Kurcvajl kaže da mu kompanija nije dala nikakva izričita uputstva, osim što mu je naložila da pronađe način da “nauči” Google da razumije prirodan jezik.

“Moj projekat je da zasnujem pretragu na razumijevanju jezika”, kaže on.

“Kada pišete članak, vi ne stvarate zanimljivu kolekciju riječi. Vi imate nešto da kažete i Google bi trebalo da inteligentno i organizovano prerađuje informacije iz cijelog svijeta.

Poruka u vašem članku je informacija, ali to računari ne razumiju. Zato, želimo da oni čitaju sve što se nalazi na internetu i svaku stranu svake knjige, kako bi mogli da učestvuju u inteligentnom dijalogu sa korisnicima i odgovaraju na njihova pitanja”.

Kurcvajlova predviđanja samo su dio ranijih najava da Google pravi najveću laboratoriju vještačke inteligencije na svijetu.

Kompanija je kupila nekoliko kompanija koje se bave “podučavanjem” mašina i proizvodnjom robota, uključujući i Boston Dynamics.

Kurcvajl je poznat po izumima koji su promijenili svijet – prvom desktop skeneru, prvom kompjuterskom programu koji je mogao da prepozna slogovne fontove i prvom sintisajzeru govora.

On je 1990. predvidio da će kompjuter pobijediti svjetskog šampiona u šahu do 1998. (1997. IBM-ov Deep Blue pobijedio je Garija Kasparova) i da će WWW biti hit i to u trenutku kada je mrežu koristilo svega nekoliko naučnika.

(Guardian)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender