03. 08. 2021.
KiM: CIK saopštila rezultate, bez sjevera

Sjeverna Mitrovica bira gradonačelnika

Počelo glasanje u Sjevernoj Mitrovici. U blizini biračkih cenatara pojačano prisustvo kosovske i Euleks policije i vojnika Kfora.

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice četvrti put u nepuna četri mjeseca, biraju gradonačelnika. Birališta su otvorena u sedam, a zatvaraju se u 19 časova.

Kandidati za gradonačelnika sjeverne Mitrovice su Goran Rakić kandidat Građanske inicijative “Srpska”, Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative “SDP Oliver Ivanović”, Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova. Ivanović će glasati u pritvorskom centru u Prištini.

I današnji izbori sa sobom nose bezbjednosni rizik, na koji ukazuju u oba izborna štaba srpskih kandidata. Policija od petka uveče dežura ispred biračkih mjesta i kaže da je maksimalno pripravna za glasanje.

Pravo glasa da bira gradonačelnika Sjeverne Mitrovice ima 28.429 birača.

Pred izbore upisano je 500 novih birača iz albanske zajednice i to protivzakonito, tvrdi srpski član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo.

Regionalna direkcija policije sačinila je operativni plan kojim je predviđeno angažovanje 250 pripadnika policije koji će biti zaduženi za bezbjednost svih građana i njihove imovine.

“U blizini biračkih centara biće raspoređeno po 30 policijskih službenika, biće povećan broj mobilnih i pješačkih patrola koje će brinuti o bezbjednosti svakog građanina koji bude izlazio na glasanje”, rekao je Željko Bojić, regionalni šef operative kosovske policije.

Prema njegovim riječima, u pripravnosti će biti interventna jedinica koja će biti spremna da reaguje odmah u slučaju bilo kakve potrebe.

Na 33 biračka mjesta u sjevernom dijelu Mitrovice biće po dva međunarodna posmatrača.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender