05. 08. 2021.
Ukrajina dobila privremenog predsjednika

Ukrajina dobila privremenog predsjednika

Ukrajina dobila privremenog predsjednika

Poslanici u ukrajinskom parlamentu odlučili su da predsjednička ovašćenja privremeno preuzme predsjednik parlamenta Oleksandar Turčinov. Smijenjen je i ministar spoljnih poslova Leonid Kožar. Demonstranti su i dalje na Trgu nezavisnosti i kažu da su zauzeli većinu vladinih institucija. Јanukovič, koji je pokušao da pobjegne, tvrdi da je pucano na njegov automobil.

Turčinov je danas poslanike pozvao da podrže formiranje vlade nacionalnog jedinstva, uz ocjenu da je to sada prioritet.

On je dodao da pregovori o novoj vladi treba da počnu odmah, dan nakon što je izglasana smjena predsjednika Viktora Јanukoviča.

Vlasti u Ukrajini izdale su nalog za hapšenje bivšeg ministra prihoda i dužnosti Aleksandra Klimenka i bivšeg glavnog tužioca Viktora Pšonke, rečeno je danas na zasjedanju parlamenta.

Vršilac dužnosti tužioca Oleg Maknicki rekao je da je istraga otvorena, kao i da radi istražno-operativna grupa na privođenju ovih ljudi pred lice pravde.

Novi vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je pred parlamentom da policija sarađuje sa državnom bezbjednošću i tužilaštvom u cilju istrage “teških zločina protiv ukrajinskog naroda”.

(Rojters)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender