28. 07. 2021.
Vlasnike čeka 13.000 stanova

Vlasnike čeka 13.000 stanova

Vlasnike čeka 13.000 stanova

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini završena su 2.072 stana, dok je u 2012. godini taj broj bio 2.976. Istovremeno, nezavršenih stanova na kraju 2013. godine bilo je 2.772, što je za 15,5 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Džemal Kalajdžisalihović kaže da ovi podaci nisu iznenađenje i da se i dalje očekuje pad.

– Opredjeljenje većine građevinskih firmi je da ne ulaze u nove poslove, jer je kupovna moć stanovništva drastično opala i kupovine jednostavno nema – kazao je Kalajdžisalihović.

Istakao je da je jedan od razloga izostanka novih poslova i to što su uslovi kreditiranja neprihvatljivi te što građevinci nemaju vlastitih sredstava.

– Veoma je teško doći do novca da bi se uopšte moglo ući u proceduru izgradnje objekta – naglasio Kalajdžisalihović.

Kada su u pitanju cijene stanova, Kalajdžisalihović kaže da su one i dalje u padu i da su i lani sigurno pale za šest do sedam odsto u odnosu na 2012.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2011. godini u BiH je izgrađeno 2.755 stanova, dok je godinu ranije taj broj bio mnogo veći i iznosio je 3.669. U 2009. godini u BiH je izgrađeno 2.710 stanova.

U Agenciji za prodaju nekretnina “Marić nekretnine” iz Modriče kažu da u ovoj opštini gradnja nije u padu, ali da se stanovi uglavnom prodaju strancima.

– U Modriči sada počinje gradnja tri zgrade. Kod nas je dosta povoljnija situacija u odnosu na ostale opštine i gradove. Stanovi se prodaju najviše tako što vlasnici koji grade stanove sami pronalaze kupce u Švajcarskoj ili Njemačkoj i rasprodaju ih prije nego što zgradu i pokriju – naglasila je vlasnica ove agencije Emilija Marić i dodala da se cijene novih stanova kreću od 1.115 do 1.400 KM po metru kvadratnom.

Stare stanove je teško prodati i njihova cijena pada. U zavisnosti od lokacije, cijena je od 600 do 800 maraka po metru kvadratnom – kazala je Marićeva.

Vlasnik banjalučke agencije za prodaju nekretnina “Senzor” Manojlo Popović kaže da je došlo do pada stanogradnje, ali da kod njih prodaja nije pala.

– Ni cijene se nisu značajnije mijenjale, a imali smo blagi porast potražnje – naglasio je Manojlović i dodao da se najviše prodaju stari stanovi i manji u novogradnji.

Prema njegovim riječima, cijena manjih stanova u novogradnji kreće se u prosjeku oko 2.000 maraka po metru kvadratnom, dok stari u prosjeku koštaju oko 1.600 KM po metru kvadratnom.

Građevinarstvo

Prema podacima Direkcije za makroekonomsku analizu BiH, u RS je u prošloj godini bila prisutna stagnacija u građevinarstvu, dok je FBiH zabilježila skroman rast radova od četiri odsto.

Džemal Kalajdžisalihović je rekao da je lani bila nešto povoljnija situacija u odnosu na prethodne godine.

– Određeni projekti koji su započeti i koji se tek očekuju u RS ukazuju na nastavak oporavka – kazao je Kalajdžisalihović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender