24. 07. 2021.
Izlila se Sava u Gradišci i Srpcu

Izlila se Sava u Gradišci i Srpcu

Izlila se Sava u Gradišci i Srpcu

Ove mjere podrazumijevaju uvođenje stalnog dežurstva ekipa Civilne zaštite i Vodoprivrednog preduzeća “Sava” koje djeluje u sastavu Javne ustanove “Vode Srpske”.

Načelnik opštinskog Odjeljenja Civilne zaštite Boško Pucar potvrdio je da je voda ušla u nebranjeno područje u Orubici, gdje je odsječeno desetak kuća.

“U stalnom smo kontaktu sa stanovnicima Orubice, ekipe Civilne zaštite su na terenu i nema mjesta panici”, rekao je Pucar.

Mještane naselja pored Save brine to što na odbrambenom nasipu postoje klizišta, koja uprkos prošlogodišnjim obećanjima, nisu sanirana.

Posljednje klizište aktivirano je u naselju Bok Jankovac prošle godine u martu, kada je vodostaj Save dostigao nivo od 855 centimetara.

Vodostaj rijeke Save u Srpcu jutros u 8.00 časova iznosio je 848 centimetara, a voda se izlila na poljoprivredno zemljište na nebranjenom području, rekao je Srni direktor Republičke uprave Civilne zaštite Srpske Milimir Doder.

Doder je istakao da je jutros vodostaj rijeke Save u Gradišci premašio kvotu vanredne odbrane od poplava i iznosi 766 centimetara, što je za 36 centimetara iznad kvote.

On je naveo da za sada nema ugroženih domaćinstava, niti putnih komunikacija.

“Vanredna odbrana od poplava uvodi se na 800 centimetara”, rekao je Doder, te dodao da ne vjeruje da će biti proglašeno vanredno stanje jer se situacija u gornjem toku Save smiruje, a nove padavine nisu najavljene.

On je naglasio da su ekipe na terenu i da se prati situacija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender