05. 08. 2021.
Autoput Banja Luka – Gradiška: Jedna saobraćajka izazavala drugu

Autoput Banja Luka – Gradiška: Jedna saobraćajka izazavala drugu

Petak – dan kada se dešava najviše saobraćajnih nesreća

“Pretpostavljam da su u pitanju mlađi vozači, i prema dobi i prema vozačkom stažu. To su dani vikenda, tada je učestalo korištenje alkohola i to su razlozi”, naglašava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Ističe da je potrebno zabraniti upravljanje vozilom između ponoći i četiri časa ujutru za vozače do dvije godine vozačkog staža.

“Osim toga, neophodno je uvesti triježnjenje u policijskoj stanici za sve vozače koji budu zatačeni da voze s jednim promilom alkohola krvi ili više”, naglašava Radović.

Mjera koja bi takođe urodila plodom, kako ističe Radović, jeste da se prva vozačka dozvola izdaje na godinu, a da se automatski produžava ako u tih 12 mjeseci vozač ne dobije više od dva kaznena boda.

“Naravno, potrebna je i pojačana kontrola od strane policije, i to ciljana. Vi ako odete u neki grad, policija zna koji su objekti popularni za izlaske. Ugostitelji će reći – nemojte vršiti kontrolu, kvarite nam posao, ali i policija radi svoj posao i treba da planira kontrole u skladu s potrebama”, kazao je Radović.

Konobar u jednom banjalučkom noćnom klubu ističe da je svakog vikenda svjedok kako vozači, nakon što popiju i po desetak flaša piva ili više čaša žestokog alkoholnog pića, sjedaju za volan.

Upozorenja da to ne rade, kaže, ne daju rezultate.

“Odlično znam te ljude, vidim da nisu sposobni ni da stoje, a ipak sjedaju za volan. Pokušavao sam da ih ubjeđujem da pozovu taksi, ali često nisam imao uspjeha”, ističe ovaj konobar.

Podacima policije pokazuju da sve više vozača poslije kafane sjeda za volan.

“Iz saobraćaja su prošle godine isključena 24.073 vozača, od čega 79,8 odsto zbog vožnje pod uticajem alkohola”, saopštili su iz MUP-a RS, dodajući da se radi o povećanju za 26,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Lani se u RS dogodilo 8.588 saobraćajnih nezgoda, što je za 147 više nego u 2012. godini.

Tokom 2013. godine na putevima u RS život su izgubile 153 osobe, a povrijeđeno je 2.936.

MUP RS, kako je prije nekoliko dana saopšteno, ovih dana organizuje akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu vozača.

Iz policije su apelovali na građane da ne upravljaju vozililma ako su konzumirali alkohol i da na taj način zaštite sebe i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Saobraćajne nezgode u RS tokom prošle godine

Dan                          Broj nezgoda %
Ponedjeljak              1.243 14,5
Utorak                      1.223 14,2
Srijeda                     1.089 12,7
Četvrtak                   1.178 13,7
Petak                       1.390 16,2
Subota                     1.366 15,9
Nedjelja                    1.099 12,8
Izvor: MUP RS

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender